Lichaamsverzorging

3 tips om deze zomer niet blut te eindigen

3 tips om deze zomer niet blut te eindigen

Het zomerseizoen is een heerlijke tijd. Het staat in het teken van leuke dingen doen, je bent veel op pad en onder de mensen en eet het liefst buiten de deur, want: terras of strandtent. Allemaal leuk en aardig, maar de euro's vliegen de portomonnee uit en daar word je dan weer minder blij van... Met deze tips haal je het einde van de zomer én houd je geld over. 

JA, je leeft maar één keer. JA, je mag het ervan nemen nu het lekker weer is. JA, geniet van de zomer. Toch is het minder leuk om het herfstseizoen broke te starten, want hey, er moeten truien gekocht worden... Wij geven je drie tips!
 

1. Probeer HUVE

Nu is het perfecte moment om je uitgaven onder de loep te nemen. Er gaat meer uit, en er komt (tenzij je een goede side hustle hebt gefixt voor de zomer) niet meer bij, dus kun je er wellicht voor zorgen dat je een aantal kosten kunt schrappen of uitstellen. Bedenk waar je geld allemaal naartoe gaat deze zomer, zoals Netflix, een sportschoolabonnement, beautybehandelingen etc. Beoordeel ze en categoriseer ze vervolgens in HUVE: 'Houden', 'Uitstellen', 'Verminderen' en 'Elimineren'. Vaste lasten zoals huur of hypotheek en gas/water/licht vallen duidelijk onder de eerste groep Houden. Vervolgens zijn er kosten die je kunt wellicht kunt pauzeren zoals een bioscoop- of sportschoolabonnement. Niet dat je in de zomer niet zou moeten sporten, maar je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van het weer en lekker buiten gaan trainen. Tijdens dit proces kom je er ook achter welke kosten essentieel zijn en welke optioneel, waardoor je het een en ander kunt elimineren of verminderen zonder dat het ten koste van je sociale zomerleven gaat. Misschien heeft het bijvoorbeeld in deze zonnige tijd geen zin om je haren te verven en kun je je kleurbeurt een maandje overslaan... 
 

2. Spaar ongemerkt

Wanneer je een spaardoel voor ogen hebt, kan het nogal intimiderend werken om van niets naar dit behoorlijke bedrag toe te werken. De één is er beter in dan de ander, maar een manier om stiekem geld te sparen zodat je aan het eind van de zomer nog iets overhoudt, is het apart houden van briefjes van vijf wanneer je cash hebt. Het lijkt namelijk weinig, maar je zult verrast zijn over hoe snel het oploopt. Betaal je echt nooit met cash en enkel digitaal? Dan is het een idee om vijf of tien euro per week automatisch over te maken naar je spaarrekening. Het is echt waar: alle kleine beetje helpen.

 

3. Preppen at home

Zoals eerder genoemd: als er meer geld uitgaat, moet je besparen op andere momenten. Het is het één of het ander en niet en-en. Bespaar op coffee to-go's en afhaalsalades door ze thuis te maken en gebruik dit geld om 's avonds drankjes te doen met vrienden. Conclusie: je hoeft echt geen grote veranderingen in je leven te maken om deze zomer te genieten. Het zit hem in de kleine dingen.

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top