Lifestyle

Zo kun je het beste kosten besparen op maandelijkse uitgaven

Zo kun je het beste kosten besparen op maandelijkse uitgaven

Je maandelijkse uitgaven kunnen best een dingetje zijn. Je hebt het vaak niet door, maar aan het eind van de maand heb je waarschijnlijk veel meer uitgegeven dan je dacht. Zodra jij alles op een rijtje gaat zetten kom je erachter dat je misschien heel wat kunt besparen. Maar, hoe doe je dat precies?

Ten eerste is het altijd fijn om al jouw uitgaven bij te houden. Dat is de enige manier waarop jij jouw financiën goed onder ogen kunt krijgen en weet wat je precies uitgeeft. Wanneer je dit niet doet dan zie je namelijk alleen bedragen op jouw rekening die eraf gaan en erop komen. Dit zorgt voor een chaotisch overzicht. Maak daarom eens een financieel notitieboekje waarin je om de twee weken (of elke dag als het een hoop is) opschrijft wat er in en eruit gaat. Zo kun je aan de slag met het besparen.

Energiekosten

Iets waar je elke maand sowieso geld aan uitgeeft, is en blijft energiekosten. Dit hoort er nou eenmaal bij. Toch betaal je hier misschien veel meer voor dan eigenlijk zou moeten. Naast dat het belangrijk is om jouw lampen niet de hele dag aan te hebben en ze uit te doen wanneer je een kamer verlaat, kun je er ook voor zorgen dat je voor een goede verwarming zorgt. Kies eens voor energiezuinige opties en een nieuwe thermostaat. Daarnaast is het fijn om in plaats van een 'slimme' meter, die al jouw gegevens doorgeeft, zelf ook deze gegevens te bekijken. Zo heb je een goed inzicht in je energieverbruik en weet je of je dit kunt minderen. De manier om de kosten nog meer te drukken: vergelijk energie van verschillende leveranciers om te kijken welke het goedkoopste is. 

Telefoonrekening

Het is elke maand weer zo ver: je telefoonrekening klopt bij je aan. Dat is dan ook logisch, want we kunnen niet meer zonder onze smartphone. Je hebt waarschijnlijk een vast abonnement en betaalt netjes de rekening elke maand, zonder hiernaar om te kijken. Wanneer jij jezelf hierin verdiept, zul je misschien providers vinden die een goedkoper of beter aanbod hebben. Wanneer het tijd is om te veranderen, kun je dan makkelijk overstappen. Daarnaast is het altijd handig om niet over jouw bundel te gaan. Het gaat heel simpel en snel: met drie klikken heb jij voor een paar euro weer onbeperkt internet voor een dag. Zodra jij dit een aantal keer doet komt er heel wat geld bij. Je kunt in dat geval beter voor een groter abonnement gaan want die zijn vaak wat voordeliger.

Verzekeringen

Alleen verzekeren wat nodig is kan honderden euro's besparen. Vaak geven verzekeringen aan dat zij een 'premiekorting' garanderen, wanneer jij je bij hen aansluit. Dit lijkt de beste optie, maar het blijkt dat de goedkoopste verzekeraar voor een woonverzekering vaak een andere is dan de goedkoopste aanbieder van een aansprakelijkheidsverzekering. Laat deze korting dus gaan en zet voor jezelf alle verzekeringen op een rijtje, zo zie je vanzelf welke het voordeligst is. Ook is het belangrijk om elk jaar jouw verzekering goed te bekijken en deze te vergelijken met anderen. Elk jaar veranderen de premies en prijzen, wat ervoor kan zorgen dat jij nu meer betaalt dan zou moeten. 

Stel een budget voor kleding, beauty en interieur

Het klinkt heel makkelijk: jezelf een budget vaststellen voor een maand. Toch zijn er heel wat mensen die dit niet doen. Hier kunnen tal van impulsieve aankopen uit voortkomen. Elke week een leuke webshop bezoeken en hier een bestelling bij plaatsen, kan honderden euro's kosten. Het blijft dus altijd belangrijk om voor jezelf een budget op te stellen. Zo waardeer jij de dingen die jij koopt ook nog eens meer. 

Check je overige abonnementen

We doen het allemaal weleens, je meldt je aan voor een gratis maand van bijvoorbeeld een streamingsdienst en vergeet deze daarna af te zeggen. Zo betaal je elke maand een bedrag voor iets wat je misschien helemaal niet gebruikt. Ga dus eens langs al jouw abonnementen en check welke jij wilt behouden en welke gestopt kunnen worden.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top