Fashion

Dit zijn de leukste mode exposities in Nederland van dit moment

Dit zijn de leukste mode exposities in Nederland van dit moment

Wanneer je een dagje vrij bent of (eindelijk) weekend hebt, neig je al snel naar zo'n dag vervullen met shoppen, huishoudelijke taken of Netflixen. Je hebt namelijk de behoefte om je verstand op nul te zetten en even helemaal niks te moeten doen. Wist je dat je ook ontspant als je naar een museum gaat?

Een ochtend of middag in een museum rondlopen, werkt heel rustgevend. Je ontsnapt even aan de dagelijkse sleur en duikt in de wereld van kunst. Het bezichtigen van kunst is erg goed voor je ontwikkeling. Je neemt onbewust veel aspecten op van wat je ziet en neemt dit mee terug naar jouw dagelijkse bestaan.

Als je van mode én musea houdt, hebben wij goed nieuws voor je. Er zijn op dit moment namelijk prachtige mode exposities te bewonderen. Laat je inspireren en kom helemaal tot rust in één van deze 5 prachtige mode exposities van nu. 

1. Mattijs van Bergen - Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een grote schenking van de Nederlandse modeontwerper Mattijs van Bergen mogen ontvangen. Van Bergen heeft twee herkenbare signaturen, namelijk de plissé en de integratie van sieraden in zijn ontwerpen. Verschillende creaties zijn de afgelopen jaren aan de collectie van de modeontwerper toegevoegd. In 2018 zette hij een punt achter zijn eigen label en gunde hij het Centraal Museum in Utrecht de mogelijkheid om als enige een keuze te maken uit zijn archief.

Deze mode expositie laat de prachtige creaties van Matthijs van Bergen zien en is nog te bezoeken tot en met 10 mei 2020. Je hebt gelukkig dus nog even. Een ticket voor volwassenen kost €15,-. Voor kinderen tot en met 17 jaar kost een ticket €6,50,-. Met deze tickets heb je toegang tot alle tentoonstellingen en de vaste collectie van het museum. Heb je een museumjaarkaart? Dan mag je natuurlijk gratis naar binnen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Centraal Museum, Utrecht (@centraalmuseum) op

2. Thierry Mugler: Couturissime - Kunsthal Rotterdam

Thierry Mugler is een markante kunstenaar en in de Kunsthal in Rotterdam worden zijn extravagante creaties op dit moment tentoongesteld. Mugler is naast kunstenaar ook parfumeur, couturier, directeur, fotograaf en visionair. Zijn collectie bestaat uit prêt-à-porter en haute couture. Rotterdam is de eerste Europese locatie waar men de creaties van Mugler kan bewonderen.

Bij de tentoonstelling zijn maar liefst 150+ outfits te zien afkomstig uit de periode tussen 1977 en 2014. De meeste creaties zijn een primeur en worden dus voor het eerst getoond. Ook zijn er andere nooit eerder vertoonde kostuums, accessoires, schetsen en video's te zien. De expositie wordt aangevuld door werken van grootse hedendaagse modefotografen. Je kan een interactieve tentoonstelling verwachten. Er is enorm uitgepakt voor deze tentoonstelling. Speciaal ontworpen met Swarovski-kristallen kroonluchters verlichten de zalen in het museum. Ook de mannequins zijn speciaal ontworpen. Verwacht een overweldigend aanbod van elegante silhouetten, een futuristische stijl met strakke belijningen en glamoureuze haute couture. 

Boek online een ticket en kies in welk tijdslot je de expositie graag wil bezoeken. Je kan kiezen uit de volgende tijden: 10:00-12:00, 12:00-14:00 en 14:00-17:00. Een ticket voor volwassenen kost €16,50,- en voor studenten tot en met 26 jaar of CJP houders betaal je €9,50,-. Jongeren tot en met 17 jaar zijn gratis. Heb je een Musemjaarkaart, een Rembrandtpas of een Rotterdampas? Dan betaal je slechts €2,50,-. De expositie is nog te bezoeken tot en met 8 maart 2020.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kunsthal Rotterdam (@kunsthal) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kunsthal Rotterdam (@kunsthal) op

3. Black & White - TextielMuseum Tilburg

Kleuren kennen ieder een eigen symboliek. Strikt genomen zijn zwart en wit geen kleuren. Toch spelen licht en donker een grote rol in de beeldende kunst en voegen ze een symbolische betekenis toe aan de vormgeving ervan. Tijdens de expositie 'Black & White | Symboliek in Kunst en Design' kan je verschillende werken van hedendaagse kunstenaars zien. Je wordt blootgesteld aan hun individuele kijk op kleur. Zij geven ieder hun eigen symbolische betekenis aan zwart en wit. ‘Elke kleur ontstaat voor ons oog door de breking van licht. Wit is puur licht en zwart is het gebrek aan licht'. 

Een ticket voor volwassenen kost €12,50,- en voor jongeren van 13-18 jaar kost een ticket €4,00,-. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis en natuurlijk mensen met een Museumjaarkaart. De expositie is nog te bezoeken tot en met 1 maart 2020.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door TextielMuseum | TextielLab (@textielmuseum) op

4. The Art of Lace - TextielMuseum Tilburg

Naast de tentoonstelling 'Black & White' is er in het TextielMuseum in Tilburg ook nog een andere prachtige expositie, namelijk 'The Art of Lace | Haute Couture van Chanel tot Iris van Herpen'. Bij deze tentoonstelling krijg je een exclusief kijkje achter de schermen van high fashion. Normaal gesproken houden modehuizen alles geheim, maar voor één keer laten ze je een kijkje nemen in hun modewereld. Merken als Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Balenciaga, Iris van Herpen, Louis Vuitton en ga zo maar door staan tentoongesteld in het museum.

Modeontwerpers hebben samen met kantmakers nieuwe toepassingen in de haute couture gecreëerd. Zo kan je met je ogen gaan ervaren dat kant een veelzijdige stof is. De samenwerking tussen specialistische kantmakers en innovatieve modeontwerpers staat centraal in de expositie 'The Art of Lace'. De nieuwste trends in kant binnen de haute couture worden tentoongesteld. Naast prachtige werken zien, kan je ook ademloos luisteren naar dialogen over mode. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je ook nog zelf creatief aan de slag.

Deze prachtige expositie is te bewonderen tot en met 10 mei 2020. Een ticket voor volwassenen kost €12,50,- en voor jongeren van 13-18 jaar kost een ticket €4,-. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis en natuurlijk mensen met een Museumjaarkaart.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door TextielMuseum | TextielLab (@textielmuseum) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door TextielMuseum | TextielLab (@textielmuseum) op

 

5. Modest Fashion - Stedelijk Museum Schiedam

Het is iets waar waarschijnlijk velen van jullie nog nooit van hebben gehoord: modest fashion. Een miljardenindustrie. Het Stedelijk Museum in Schiedam is het eerste museum in Nederland dat dit internationale modefenomeen laat zien. De creaties die tentoongesteld staan, zijn fashionable en bedekt. De esthetiek van het bloot wordt onder vuur gelegd. Veel vrouwen willen namelijk niet zo bloot gekleed gaan, ongeacht geloof. De minirok als feministisch statement is anno 2020 allang niet meer van toepassing. Vrouwen willen vrij zijn en zelf het heft in handen nemen over hoe zij zich kleden en aan de wereld tonen. De expositie 'Modest fashion' gaat niet over of je wel of niet bedekt gekleed moet, maar over de keuzevrijheid en de creativiteit van de vrouw. Het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in Nederland wordt gevierd middels deze tentoonstelling.

Een ticket voor een volwassenen kost €12,50,-. Heb je een CJP-pas, studentenkaart of een andere stadsgebonden kaart? Dan betaal je slechts €5,00.-. Kinderen tot en met 18 jaar zijn gratis. Dit geldt natuurlijk ook voor de mensen die een Museumjaarkaart in hun bezit hebben. Kom je met een groep van meer dan 15 personen? Dan betaal je slechts €10,- per persoon. De expositie is nog tot en met 9 februari 2020 te bezoeken. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Modest Fashion (@modestfashion.nu) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 010360˚NL (@010360nl) op

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top