Health

Dit zijn 5 natuurlijke middelen om een frisse adem te krijgen

Dit zijn 5 natuurlijke middelen om een frisse adem te krijgen

Niks is erger dan dat je na een maaltijd een vreselijk slechte adem hebt en je bijna jouw mond niet open durft te trekken. We grijpen daarom ook snel naar kauwgum, maar er zijn ook natuurlijke middelen die je kunnen helpen aan die frisse adem. 

Hieronder staan vijf natuurlijke manieren die kunnen bijdragen aan een frisse adem zonder de hulp van kauwgum of mintjes. 

Oil pulling

Oil pulling is een oude Ayurvedische remedie en heeft een positief effect op de mondgezondheid en op de algemene gezondheid. Win-win dus! Je gebruikt zuivere oliën die schadelijke bacteriën, schimmels en andere organismen uit de mond, de tanden, het tandvlees, de tong en zelfs de keel weghalen. 

Hoe doe je dit? Neem een beetje kokosolie of sesamolie, beweeg de olie in je mond voor ongeveer 15-20 minuten om het daarna uit te spugen. Het is overigens niet de bedoeling om als een bezetene je mond te spoelen. De beste manier is om de olie langzaam tussen tanden en kiezen te duwen en zuigen. Dit kan je doen door kauwbewegingen te maken.

Venkelzaad

Venkelzaadjes hebben een zachte smaak die aan anijs en drop doet denken. Venkel heeft wereldwijd veel toepassingen in gerechten maar ze helpen ook voor een frisse adem. Doe de zaadjes in je thee of kauw erop na de maaltijd. Venkelzaad na de maaltijd geeft je een frisse mond. Omdat op venkelzaad kauwen de speekselproductie bevordert, is het ook nog eens goed voor je tanden. In speeksel zitten namelijk stoffen die cariës voorkomen.

Chlorofyl 

Wat? Even een lesje biologie: Chlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemd, en onder die naam komt het je misschien bekender voor. Het is het groene stofje dat planten en algen hun groene kleur geeft en dat ervoor zorgt dat het proces van fotosynthese goed kan verlopen. Chlorofyl verhelpt tandvleesontstekingen en zorgt voor een frisse adem. Het goedje wordt ook vaak toegevoegd aan tandpasta en mondwater om een onaangename geur te verdrijven en om de mondholte te verzorgen. 

Verbeter je spijsvertering

Een onfrisse adem kan ook het gevolg zijn van een slechte spijsvertering. Als je eten niet goed wordt afgebroken en verteerd, kunnen bacteriën groeien wat resulteert in een slechte adem. Kauw daarom altijd goed op je eten en denk aan je voedingsstoffen: eet voldoende groente, fruit en eiwitten met een hoge voedingswaarde. Deze vindt je in vis, gevogelte, wild en eieren. 

Tongschrapers 

Een tongschraper gebruiken is niet echt een pretje om te doen. Je moet hem immers achterin je mond steken, wat kan leiden tot een kokhalsreflex. Even doorbijten, want achterop je tong zitten veel bacteriën en etensresten; deze blijven achter door de onregelmatige structuur. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar veroorzaakt dus ook een slechte adem. Een tip is om na het schrapen je mond te spoelen en water te drinken. Dit houdt je mond en tong gehydrateerd waardoor je ook een slechte adem kunt voorkomen. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top