Lifestyle

Dit zijn 10 makkelijke manieren om in jezelf te investeren

Dit zijn 10 makkelijke manieren om in jezelf te investeren

Dat je alleen kunt investeren in jezelf als je het gemaakt hebt, is totale onzin. Als je succesvol bent dan kun je misschien makkelijker geld vrijmaken om jezelf verder te ontwikkelen maar er is eigenlijk nooit een excuus om jezelf op de eerste plek te zetten. Het gaat dus eigenlijk meer om jouw mindset. 

Investeren in jezelf is eigenlijk niets meer dan jezelf waarderen en de tijd en aandacht te geven zodat de komende maanden en jaren nog fijner zullen verlopen dan ze nu doen. Hoe jij ook voelt over jezelf, jij verdient het om jezelf te waarderen en aandacht te geven.

Hoe je dat kunt doen? Dit zijn tien makkelijk stappen die je kunt volgen.

1. Stel doelen op

En dan hebben we het niet over wat je de volgende dag op werk moet doen maar lange termijn doelen. Als je dit niet hebt, dan is de kans groot dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Naar werk gaan, daar al je energie in stoppen, naar huis gaan, eten, slapen en weer opstaan om weer op dezelfde manier verder te gaan. Om te groeien, moet jij doelen stellen voor jezelf. Denk goed na over wat je wilt in het leven en rangschik ze op volgorde van belangrijkheid en deadline.

2. Werk aan je zelfvertrouwen

Dit is misschien wel één van de belangrijkste dingen om te doen. Vertrouw in jezelf en je kunnen. Zelfs als je iets verpest hebt, helpt zelfvertrouwen je verder. Erken wat je fout gedaan hebt en neem er verantwoordelijkheid voor. Bied zo nodig je excuses aan en zorg ervoor dat dingen gefixt worden. En onthoud: alles is mogelijk, maar als je het niet probeert dan lukt het zeker niet.

3. Vertrouw op je intuïtie

Vertrouw op jezelf én de keuzes die je maakt. Laat niet toe dat meningen van anderen over jou of jouw werk de manier waarop jij je voor jezelf inzet in de weg komen te staan. Stel jezelf vragen over de toekomst en vertrouw op je intuïtie om de juiste antwoorden te geven. 

4. Maak je leven bijzonder

Doe eens wat anders dan de dingen die je normaal doet. Wees creatief en treed buiten je comfortzone. Denk eens na over welke dingen je eigenlijk altijd hebt willen doen maar je op één of andere manier niet hebt gedaan. Geniet van de nieuwe dingen die je aan jezelf gunt, laat je zelfvertrouwen groeien én voel je als gevolg daarvan geweldig. 

5. Volg lessen

Of het nou een cursus is van een uurtje of twee om een bepaalde skill onder de loep te nemen en te verbeteren of een complete opleiding: blijf aan jezelf werken! Leer dingen die je altijd al had willen doen en laat je zelfvertrouwen als gevolg toenemen. 

6. Voed je hersenen

Je hersenen voeden kan ook nog op een andere manier dan een cursus of opleiding volgen: ga lezen! Of het nou een zelfhulpboek is, fictie, chick-lit of non-fictie is: alles zorgt voor nieuwe inzichten waarmee jij jezelf een nog beter persoon kunt maken. Kom je niet door een bepaald boek heen? Wees dan niet te streng voor jezelf en leg het gewoon weg om vervolgens een ander boek te proberen. Je kunt het boek eventueel op een ander moment opnieuw openslaan om te kijken of je het dan wel iets vindt.

7. Wees blij

Je kunt dingen op een negatieve manier opvatten of er juist een positieve twist aan geven. Vergeet niet: je bent zo blij als dat jij zelf wilt. Maak daarnaast een lijst van de dingen die je blij maken en probeer deze zo vaak mogelijk te doen zodat je een gelukkiger persoon wordt. 

8. Houd van jezelf

En dat begint met goed voor jezelf te zorgen: jij bent het waard om goed in je vel te zitten. Eet gezond, sport regelmatig en zorg voor genoeg ontspanning. Natuurlijk hoef je niet jezelf alle lekkere dingen te ontzeggen maar de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt verminderen, kan al voor een groot verschil zorgen. 

9. Denk na over je toekomst

Doelen stellen voor de komende maanden en jaren is goed maar sta vooral ook stil wat je van het leven wilt over vijf, tien of nog meer jaren. Wil je een gezin hebben? In het buitenland wonen? Een eigen bedrijf hebben? Je kunt deze doelen nog even wegwimpelen of er nu al rekening mee houden door er stapsgewijs naartoe te werken en er rekening mee te houden in alle stappen die je neemt.

10. Wordt een kei in communiceren

Hoe vaker je netwerkt, hoe beter het je afgaat. Vergeet niet dat het een vorm is van in jezelf investeren. Misschien denk je dat het geforceerd over komt, maar wie zit eigenlijk niet te wachten op een ambitieus luisterend oor? Netwerken doe je overigens niet alleen met mensen die je nog niet (zo goed) kent maar ook met de mensen waar je dagelijks mee werkt. Zorg ervoor dat je echt een connectie met hen krijgt, investeer in de relatie en het kan je een hoop opleveren. Naast een luisterend oor qua werkproblemen die écht weet hoe de vork in de steel zit, kunnen ook deze mensen je carrière bespoedigen. 

Beeld: Photo by Philipe Cavalcante on Unsplash en Photo by Emma Matthews on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top