Lichaamsverzorging

Met deze 7 trucs voorkom en verminder je een droge huid in de winter

Met deze 7 trucs voorkom en verminder je een droge huid in de winter

Als we ergens een hekel aan hebben, is het een droge huid. Het jammere is dat je daar bijna niet aan ontkomt tijdens deze koude dagen. Als je niet last hebt van droge handen, dan heb je misschien wel wat velletjes op je lippen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de huid op je gezicht en je benen.

De oorzaak van een drogere huid in de winter is onder andere de overgang van koud naar warm. Het ene moment zit je op de fiets buiten en het andere moment zit je op kantoor waar de verwarming op 10 staat. De hoeveelheid vocht in de lucht is minder waardoor ook je huid een tekort heeft.

Gelukkig zijn er een aantal dingen om een droge huid te voorkomen of te verminderen. Wij hebben de zeven belangrijkste voor je op een rijtje gezet!

1. Plaats een luchtbevochtiger in huis
Met name de slaapkamer en de woonkamer zijn een must, aangezien je hier de meeste tijd in besteed. Meer vocht in de lucht is niet alleen beter voor je huid, ook je haar en je luchtwegen hebben hier profijt van.

2. Pas je doucheregime aan
Borstel je huid voordat je gaat douchen om schilfers te verwijderen. Heet water is, zoals je misschien wel weet, erg slecht dus je kunt beter kiezen voor lauwwarm. Douche niet langer dan 10 minuten en dep naderhand je huid droog. Voorzie je huid binnen 3 minuten na het douchen van een vochtinbrengende en niet geparfumeerde bodylotion. 

3. Let op de ingrediënten van de verzorgingsproducten
Niet zo maar elke bodylotion is geschikt voor je droge huid in de winter. Kies dus het liefst voor een variant zonder parfum maar met glycerine, melkzuur, sorbitol, hyaluronzuur of alfahydroxyzuren. Dit zijn namelijk ingrediënten die vocht aan de huid binden. Ook goed zijn shea butter, amandelolie, jojoba olie, vaseline en minerale oliën.

4. Vermijd zeep
Producten met alcohol zoals antibacteriële zepen en wasmiddelen drogen je huid alleen maar uit. Niet gebruiken dus!

5. Let op het effect van kleding op de huid
Wol mag dan lekker warm zijn, direct op je velletje kan het een irriterend effect hebben. Draag er een katoenen shirt onder. Vergeet ook vooral niet je handschoenen mee te nemen als je de deur uitgaat. 

6. Pas je voedingsgewoontes aan
Omega 3 olie is de heilige graal: het heeft een ontstekingsremmende werking en kalmeert een geïrriteerde huid. Dit vet zit van nature in vis zoals haring, wilde zalm, sardines en ansjovis. Eet je geen vis? Dan biedt lijnzaad de uitkomst. Strooi het op je ontbijtsmoothie, in je salade en over de eieren die je eet. 

7. Vermijd slecht voedsel
Natuurlijk is dat altijd wel aan te raden aangezien het slecht is voor je figuur, maar het heeft ook een groot effect op je huid. Suiker, fructose en flink bewerkte voedingsmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden omdat deze hoog scoren op de glycemische index. Dit betekent dat ze voor hoge insulinepieken zorgen met als gevolg een ontstekingsreactie in je lichaam. En dat wil je niet als je huid al van slag is...

Beeld: iStock en Unsplash
Deel dit artikel
Back to top