Fashion

8 tips om je gebreide truien zo lang mogelijk mooi te houden

Gebreide truien zijn nou niet het goedkoopste onderdeel van je garderobe, zeker als je voor exemplaren gaat van duurdere materialen zoals wol en kasjmier. Bovendien zijn het dé items die ervoor zorgen dat je heelhuids de winter doorkomt, dus goed verzorgen mag best. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw geliefde truien zo mooi mogelijk blijven? Wij hebben acht tips!

1. Verwijder pluizen zo snel mogelijk
Niets ziet er meer shabby uit dan een pillende stof. Vaak verzamelen de pluizen zich onder je oksels, op je armen of aan de zijkant van je trui. Je zou ze kunnen verwijderen met behulp van een scheermesje maar er zijn ook speciale pluizenverwijders verkrijgbaar, dan weet je in ieder geval zeker dat het goedkomt. Met je hand als een quick fix zou ook kunnen, maar wees wel voorzichtig dat je niet per ongeluk een draad lostrekt.

2. Trek lusjes terug naar binnen
Het is je grootste nachtmerrie maar toch overkomt het je vast wel eens: je blijft haken waardoor er een lus ontstaat in je lievelingstrui. En het nadeel van lusjes is dat de kans groter is dat je nog eenaan blijft hangen. Trek lusjes dus zo snel mogelijk weer naar binnen met een haaknaald om dit te voorkomen.

3. Haal regelmatig haren, kleine pluisjes, roos en andere stofjes van de trui
Ook hierdoor blijft de trui eruitzien als nieuw. Je kunt ze haren stuk voor stuk eraf trekken net als de kleine pluisjes. Roos klopt je er gewoon vanaf. Ook handig: met een zachte tandenborstel of een haarborstel voor kinderen kun je deze narigheden tevens snel weghalen. 

4. Weet wanneer je de trui moet wassen en hoe
Luxe materialen als wol en kasjmier lenen zich er niet echt voor om regelmatig gewassen te worden. Toch kun je er soms niet onderuit, bijvoorbeeld als de trui echt stinkt of er een vlek op is gekomen. Volg altijd het labeltje met het wasvoorschift en ga te allen tijde voorzichtig te werk. Vul bijvoorbeeld een emmer met water met een temperatuur van 30 graden. Doe er een klein beetje mild wasmiddel in en laat de trui er dertig minuten in weken. Haal het item er daarna uit en spoel het daarna nog even na met schoon water. Knijp het vocht er vervolgens voorzichtig uit: uitwringen is een no go. Leg de trui op een droge en schone handdoek en rol de twee gezamenlijk op om overtollig water eruit te halen. Laat de trui vervolgens plat drogen op een andere droge handdoek.

5. Draag een t-shirt onder jouw truien
Hierdoor voorkom je dat jouw zweet, deodorant en lichaamsoliën (jawel) opstapelen in de stof en je jouw truien onnodig snel moet wassen.

6. Zo zorg je ervoor dat een kriebelige trui weer zacht wordt
Er is niets erger dan een trui die niet meer zacht en comfortabel is maar ineens flink kriebelig wordt. De oplossing? Wasverzachter of, in hoge nood, haarconditioner. Let er bij het laatste wel op dat je gaat voor een normale of hydraterende variant in plaats van eentje voor volume of een 2-in-1 exemplaar met shampoo. Mix een klein beetje van een wasverzachter of conditioner met water en laat je trui er even in badderen. Herhaal vervolgens het scenario van punt 4 - minus het wassen. 

7. Vouw truien netjes op en leg ze bij voorkeur in je kast
Ophangen zorgt er namelijk voor dat de stof uitrekt én veroorzaakt puntige schouders. Heb je geen andere keuze? Zorg dan voor hangers waar je de truien overheen kunt vouwen (die variant dus met een extra latje onderaan). 

8. Berg je truien netjes op na de winter
Zorg er allereerst voor dat ze allemaal goed schoon en droog zijn. Vouw de truien netjes op en stop ze in een ademende kledingzak of dozen waar lucht in kan komen mét, in beide gevallen, een geurbuidel met lavendel om je kleding fris te houden en insecten als motten te voorkomen. Vacuüm gesealde tassen zijn geen optie omdat dit voor verkleuring én schimmel kan zorgen. 

Beeld: Mango

Deel dit artikel
Back to top