Fashion

Wet tegen te dunne modellen zet door!

Modellen en hun gewicht zijn een big issue. Modellen hebben een voorbeeldfunctie en daarbij hoort een gezond fysiek. Steeds meer landen nemen een wet aan tegen te dunne modellen. Na Frankrijk, Spanje, Italië en Israël volgt nu Denemarken. Middels een nieuwe wetgeving en maatregelen hopen zij zo anorexia en eetstoornissen tegen te gaan.

Na Frankrijk, die eerder deze maand een officiële wetgeving in acht nam om modellen gezond te houden, heeft nu Denemarken maatregelen genomen tegen het inhuren van te dunne en uitgemergelde modellen. Het Danish Fashion Ethical Charter heeft richtlijnen opgesteld waaronder gezondheidschecks en gezonde voeding tijdens fotoshoots. Copenhagen Fashion Week hanteert deze regels en vraagt de bureaus en modellen een document te ondertekenen waarin zij verklaren zich aan deze regels te houden.


Beeld: Getty Images

Voorbeeldfunctie
Aangezien modellen een grote voorbeeldfunctie hebben voor jonge meiden en vrouwen is het een enorme stap dat deze landen maatregelen nemen tegen een ongezond gewicht. De bedoeling is ook modellenbureaus verantwoordelijk te houden voor de gezondheid van hun meiden. Helaas lijden ontzettend veel meiden aan anorexia of een verkeerd zelfbeeld. De eerste stap is nu gezet.

Wanneer is een model in overtreding?
Volgens de nieuwe wetgeving moet een model in het bezit zijn van een certificaat waar hun actuele Body Mass Index (BMI) op staat. Een gezond BMI bestaat volgens deze regelgeving uit het volgende; een model van 1,75 moet minimaal vijfenvijftig kilo wegen. Modellen moeten minimaal 18 jaar zijn in Frankrijk en in sommige landen 16 voordat zij een catwalk mogen betreden. Wanneer volgt Nederland?

Deel dit artikel
Back to top