Fashion

Klare taal M

Landelijk - 'Just pass me the Courvoisier', riep Sean Diddy aka Puff Daddy, en het cognacmerk wreef zich vergenoegd in de handen: cognac werd een hype. En jenever? Is dat een ouwelullen-borrel? Niet meer, want jenever mag weer! Tegenwoordig is alles van eigen bodem weer in. Op jenever zat nog lang een stoffig imago, maar sinds kort kent het destillaat een beschermde status als Hollands ambachtelijk product, en het is wachten op de Nederlandse rapversie van 'just pass me the Courvoisier'.
'In Amerika is het al erg populair', zegt Paul van proeflokaal en distilleerderij Wijnand Fockink, waar ambachtelijke jenever gestookt wordt. 'Het is in feite gewoon gefermenteerde Brinta-pap', lacht Paul. Maar dat is bescheidenheid, want bij Wijnand Fockink proef je prachtige jenevers en andere moutwijnen met ondertonen van caramel, die bijna naar grappa neigen zo zacht zijn ze. Paul vertelt je er alles over.
Trek in een borrel gekregen? Wijnand Fockink zit in de Amsterdamse Pijlsteeg. Leuk om je vrienden mee naar toe te nemen voor een proeverij van jenevers, korenwijnen en drie jaar op hout gelagerde oude jenevers. Of gewoon om een paar stoere flessen in te slaan. 'Yeah yeah, paas me de jonge klare nou maar', aldus Diddy...

Deel dit artikel
Back to top