Fashion

Fleur: Eco fabulous

Hoe eco friendly ben jij? Deze vraag werd mij onlangs gesteld.  Hoewel ik altijd braaf mijn afval scheid, mijn douchesessies binnen de perken probeer te houden en er grotendeels biologische kost op mijn menu staat, moet ik toegeven dat er in mijn kledingkast nog wel het nodige te doen staat.

Het is niet dat ik na één keer dragen iets weggooi, maar dat zou je wel vermoeden als je mijn aankoopgedrag kritisch bekijkt. Mijn kledingvoorraad is nog steeds groeiende, terwijl ik weet dat ik de helft van wat zich in mijn kast bevindt, niet draag of dit binnenkort ga doen. Toch houd ik mezelf nog steeds voor dat er altijd nog wel een plekje is voor een nieuw paar schoenen of die jeans die mij echt als gegoten zit.

Ik behoor tot het type koopjesjager. Al ben ik wel tot de conclusie gekomen dat goedkoop vaak duurkoop is. Desondanks blijven aantrekkelijk geprijsde items naar mij lonken en ben ik makkelijk over de streep te trekken als het om shoppen in de sale gaat. Hoewel het mij een goed gevoel geeft dat ik weer een nieuwe jas voor een prikkie op de kop heb getikt, besef ik me dat dit misschien alleen bevorderlijk is voor mijn portemonnee en niet voor mijn groene ik.

Het niet bewust bezig zijn met het milieu begint aan me te knagen. Na een garderobe-check kom ik erachter dat het aantal items dat uit biologisch katoen is vervaardigd, niet past bij de eco chick die ik van mezelf probeer te maken. Groen mag dan niet de kleur van dit seizoen zijn en eco is volgens sommige misschien niet de meest nieuwe hippe trend. Maar wat pas uit de mode is zijn: giftige massaproductie stukken waarbij na twee keer dragen door alle chemicaliën de gaten erin vallen. In dat geval zeg ik: mag het ook iets meer zijn?

collage Stella Mc Cartney

Gelukkig laten de grote goden in de modewereld zien dat het milieu een blijvertje is. Karl Lagerfeld maakte een overduidelijk statement door een gigantische ijsberg op de catwalk te plaatsen en spaarde zelfs dierenhuidjes door gebruik te maken van nepbont. Of groene Karl deze idealistische uiting in de toekomst nog meer steun zal bijzetten? Dat moet nog blijken. Ik juich deze eco-kant in ieder geval erg toe.

Mocht het slechts een van zijn bevliegingen zijn dan kunnen we altijd rekenen op Stella McCartney. De ontwerpster die jaren bekend staat als de grootste eco-vriendin in de modewereld en nooit van haar principes afwijkt. Naast bont weigert deze eco-heldin ook leer in haar collecties te gebruiken. Hoe ver haar liefde voor alles wat groen is gaat, blijkt uit haar innovatieve materiaal gebruik waarbij de natuur haar nr.1 inspiratiebron is.

Even googelen en hippe merken als Kuyichi en MADE-BY verschijnen bij de zoekresultaten. Ook weet ik dat H&M een zeer uitgebreide organic cotton collectie heeft, maar ik kwam er laatst ook achter dat ze een organic skincare lijn hebben. Zo is het zelfs voor een eco wannabe als met een laag budget mogelijk om op en top groen te worden. Fashion with respect for people and planet.

(Fleur Le Guen)

Deel dit artikel
Back to top