Fashion

Fleur: modehart

Natuurlijk is de aardbeving in Haïti niemand ontgaan en de vele initiatieven hieromtrent heb je waarschijnlijk ook niet kunnen missen. Tijdens dergelijke rampen stijgt ons schuldgevoel tot ongekende hoogte en willen we, fatsoenlijk als we zijn, onze medemens op afstand helpen. Dus wat doen wij welgestelde modepopjes, we sparen ons een shopsessie uit en maken dit geld braaf over naar giro 555.

Daarmee hebben we ons schuldgevoel afgekocht, denken we, of toch niet? De schokkende beelden op televisie nemen met de dag toe en een flinke naschok neemt het toegetakelde land nog eens extra te grazen. Dan ga je bij jezelf te raden waarom deze dingen gebeuren. Waarom zich alle ellende op één plek van de wereld centreert en jij je druk maakt of je ‘s ochtends te laat komt op je werk als je trein voor de zoveelste keer vertraagd is. Waarom wil ik per se die nieuwe, veel te dure  laarzen hebben als iemand aan de andere kant van de wereld alles is kwijtgeraakt? Op zulke momenten besef ik dat mode niet het belangrijkste is op deze wereld, maar dat we dit wel als middel kunnen inzetten om iets terug te doen. Ik ben niet in de positie om bedragen met veel nullen te doneren, maar gelukkig mag ik wel wekelijks een blog op deze veelbezochte website vullen en hopelijk mensen aan het denken zetten over deze vreselijke ramp.

Gelukkig zijn er al heel veel mensen die hun modehart hebben laten spreken. Over de hele wereld kwamen fashion people massaal in actie om geld in te zamelen voor Haïti. Zo ontwierp Lady Gaga een speciaal T-shirt voor Haïti en waren er talloze benefietconcerten. In Nederland bracht de speciale 555 uitzending ook een indrukwekkend bedrag bij elkaar. Dat en een zingende Carice van Houten waren reden genoeg om een avondje voor aan de buis te zitten. Kopen loont ook, verschillende webshops doneren een deel van hun omzet en online jurkjesshop Dressmania ontwerpt zelfs een speciaal armbandje om geld in te zamelen. Je steentje bijdragen aan het goede doel wordt zo wel heel makkelijk en zelfs als je geen cent te makken hebt, kun je een financiële bijdrage aan Haïti leveren bij Fashionchick.nl, die twee dagen lang voor ieder lid dat zich aanmeldde vijftig cent aan de slachtoffers van de ramp doneerde.

Hoewel doneren als halve heldendaad wordt bestempeld, zijn onze echte helden allang op de plaats van bestemming aangekomen om de situatie daar weer enigszins leefbaar te maken. Zij proberen onder erbarmelijke omstandigheden weer iets op te bouwen in een situatie die nu nog zo uitzichtloos is. Laten we voor die mensen niet meedoen aan de 555 mediahype die over een paar weken weer overgewaaid is, maar stilstaan bij onze alledaagse beslommeringen en hoe relatief deze eigenlijk zijn. Misschien denk je, is ze nu eindelijk klaar met haar zwaarmoedige blog, maar ik hoop dat ik jullie heb kunnen overbrengen dat een bijdrage leveren zo makkelijk kan zijn. Soms is een goede daad slechts een paar muisklikjes van je verwijderd… (Fleur Le Guen)

Lees hier alle blogs van Fleur!

Deel dit artikel
Back to top