Fashion

Stijl & Suus

Stijl is naar mijn idee de helft van mode; de andere helft is creatief en experimenteel. Deze twee zijn altijd met elkaar aan het concurreren. Neem bijvoorbeeld de schoenen van Alexander McQueen voor zomer 2010. Ze zijn zeker grensverleggend, maar zijn ze ook draagbaar, flatterend, en vooral: stijlvol?

Maar stijl is veel meer dan alleen een gedeelte van mode. Het heeft mij altijd gefascineerd; het is een term die ik vandaag wat verder wil ontcijferen.  

Laten we stijl om te beginnen niet verwarren met een éigen stijl. Iemand met een eigen stijl –die heeft iedereen, maar in dit geval bedoel ik de mensen die qua kleding verder kijken dan hun neus lang is – kan ik altijd waarderen. Stijl is echter veel zeldzamer en komt juist vaker voor bij wat bescheidenere, nuchtere mensen. Echte stijliconen, ik noem een Kate Moss, zijn nooit degenen geweest met veel toeters en bellen – toch?

Een paar persoonlijke, nuchtere en bescheiden voorbeelden: een vriendin van mij kan cowboylaarzen op een manier dragen zoals niemand dat kan. Niet lomp, maar chic. Ze geeft kapitalen uit aan Wolford body’s, maar weet dat deze absoluut iedere cent waard zijn. Het maakt haar stijlvol dat ze weet wat ze mooi vindt en waarde hecht aan kwaliteit.

Een ander voorbeeld is mijn lerares Frans. Ik ken niemand die zo jong lijkt met zulk grijs haar. It just suits her, en bovendien siert het haar dat ze niet bang is met haar leeftijd mee te gaan. Weten wie én hoe oud je bent, vind ik ook stijlvol.

Ten slotte zal ik een random meisje op straat niet gauw vergeten om haar stijlvolle uitstraling. Het woordje random mag dus eigenlijk wel achterwege gelaten worden. Ze had perfect blond haar op een staart, was natuurlijk opgemaakt, droeg een perfect zittende jeans en gewoon goede hakken. Niets bijzonders dus, maar het simpele deed het ‘m.

Een niet zo’n bescheiden en nuchter voorbeeld: ikzelf. Less is more heb ik niet echt uitgevonden en ik heb nogal een hoop toeters en bellen-outfits gecreëerd. Ik ben (met) mijn stijl nog erg aan het zoeken, experimenteren en ontwikkelen, en vind mezelf dan ook nog lang niet stijlvol. Dat vind ik ook helemaal niet erg, want het zou veel saaier zijn als ik met mijn zestien jaar dat punt al bereikt had. Zolang ik maar ‘vooruitgang’ boek.

En met deze column heb ik weer een stap vooruit gezet. Want ik kan concluderen dat je met een luxe uitstraling, zelfvertrouwen, en vooral niet te vergeten, simplicity ver komt. Ondertussen ga ik gewoon hard ‘oefenen’ op mijn stijlvolle, eigen stijl, en ga ik proberen mode daarbij vooral te gebruiken als tool in plaats van doel. Want je weet: fashion fades, but style’s forever… (Suus)

Lees hier alle blogs van Suus!

Deel dit artikel
Back to top