Fashion

Fleur: Fashion season switch

Met de grote shows in Parijs, Milaan en New York achter de rug val ik als gepassioneerd styliste in een diep zwart gat. Verslaafd ben ik aan deze ultieme fashionmomenten. Ik herinner me mijn eerste modeshow nog als de dag van gisteren...

Het moment dat de lichten aangaan en de eerste modellen de catwalk betreden zal ik nooit vergeten. Afkicken van deze enerverende adrenalinerush voelt ook dit jaar weer als een zware strop. Wanneer ik over de grachten fiets en word getroffen door een nietsontziende regenbui, weet ik het zeker: de zomer is definitief voorbij.

Dag blote benen, dag pumps met open teentje. Tot volgend jaar! Mijn vakantie in Curaçao lijkt opeens een eeuwigheid geleden, al maken de gedachten aan een nieuw paar laarzen me gelijk iets warmer van binnen. Ik heb een rustige week in het vooruitzicht nu het hele Fashionweekcircus haar doek heeft laten vallen. Gelukkig is het in modeland nooit komkommertijd en staan er alweer nieuwe collecties op de planning. Met collega-styliste L. neem ik de resortcollecties op Style.com door. Voor de Grazia gaan we een shoppingpagina maken van deze ‘between seasons’ collecties en dan is de nodige research wel op zijn plaats.  

Maar liefst honderd collecties spitten we door om de laatste trends voor dit tussenseizoen te bepalen. Colbertjes in alle soorten en maten vliegen me om de oren. Boyfriend-modellen, paillettenexemplaren: het kan niet op. Het mannenpak blijkt een grote bron van inspiratie voor de ontwerpers. Hier en daar spot ik zelfs smokingelementen. Die komt op de shoplist! Ook de prints komen terug, al ben ik er nog niet uit welke ik het leukst vind. Blokjes, bloemetjes, dierenprintjes of allemaal door elkaar natuurlijk. Hoe gekker hoe beter is het motto. Misschien wordt het dan toch nog een vrolijke winter.

L. en ik houden een korte brainstorm over onze bevindingen en komen uit op zeven thema’s. Het shoppen kan eindelijk  beginnen! Of liever gezegd het mailen, alle items moeten vanuit het buitenland worden gestuurd (lekker decadent), dus een ruime planning is hierbij geen overbodige luxe. Een officiële mail naar K. Lagerfeld gaat de deur uit en nu maar afwachten. Over een week gaan we al schieten in de studio. Ik kan niet wachten, het komt niet vaak voor dat ik kleding met zo’n prijskaartje in mijn handen heb dus stiekem ben ik best een beetje opgewonden.

De trends voor dit najaar zijn dan ook helemaal aan mij besteed. Erg leuk vind ik de ‘powerschoudertrend’ met militairy jackets en natuurlijk het must have Balmain jasje. Omdat ik me helaas (nog) geen designerexemplaar kan veroorloven gooi ik het op de H&M, maar daar vis ik naast het net. Met een triomfantelijke lach graait mijn voorgangster het laatste exemplaar weg. Na een rondje door alle filialen van Amsterdam centrum geef ik het op. Het is donderdagavond dus aan de Zara waag ik me wegens serieus verdrukkinggevaar niet eens. Dan maar verder shoppen op internet, wel zo veilig. Op webshop Asos.com vind ik een mooie zwarte blazer met powerschouders voorzien van stoere studs die voor €94,- van mij is. Ik zie gelijk nog veel meer moois maar zet deze heel verstandig op mijn wishlist.

Mode gaat om keuzes maken. De juiste texturen, verhoudingen en vormen maken iets tot meer dan alleen een stukje stof. Zoals Coco Chanel ooit zei: ‘Fashion is architecture: it is a matter of proportions’ en bij deze uispraak sluit ik mij volledig aan!

Door Fleur Le Guen

Deel dit artikel
Back to top