Fashion

AIFW report: Bibi van der Velden

Als allerlaatste label presenteerde Bibi van der Velden zondagavond haar nieuwste collectie. Het sieradenlabel zette een geweldige show neer met laserlampen en futuristische, balvormige sieraden. Bovendien liep model Yfke Sturm mee in de show.

Met de modeshow van Bibi van der Velden werd de Amsterdam Fashion Week van januari 2010 definitief afgesloten. Het sieradenlabel deed dat dan ook in stijl met een bijzondere modeshow. Aan het begin van de catwalk, waar de modellen opkomen, was namelijk een laserlamp neer gezet. Die lamp zorgde voor blauwe laserstralen richting het einde van de catwalk. Die stralen vormden een soort tunnel. Vanuit die tunnel kwamen de modellen als het ware tevoorschijn. Hoewel je door het blauwe licht de kleuren van de sieraden niet goed kon zijn, zorgde de laserlamp wel voor een heel bijzonder effect. John Galliano gebruikte bij zijn laatste vrouwenshow (SS2010) ook zo’n laserlamp. Het was dus niets nieuws, maar het leverde wel een aparte sfeer op.

De sieraden die werden geshowd, zou je kunnen omschrijven als futuristisch en organisch. De meeste waren grof en bolvormig. Er waren niet alleen kettingen en armbanden maar ook een soort oorwarmers, helmen, maskers en schouderversieringen. De meeste sieraden waren gemaakt van roestvrij staal, maar er waren er ook van spiegels en glas. Bibi van der Velden had voor deze collectie namelijk samengewerkt met een glasblazer.

De opvallendste kunstwerken die we voorbij zagen komen, waren:

- een masker aan de achterkant van het hoofd van een model

- puntige schouders van roestvrij staal

- een model dat een glasgeblazen object droeg alsof het een kindje was

- een roestvrijstalen arm die bij een model voor haar borst hing en naar haar keel greep

- een ketting met vele honderden doorzichtige ballen

- een modellengezicht bedekt met honderden schitterende steentjes.

Het laatste model dat op de catwalk verscheen, was Yfke Sturm. Ze droeg een helm en een soort torso van roestvrij staal. Samen met de ontwerpster poseerde ze voor alle fotografen. De andere modellen stonden achter hen en met de zilveren papiertjes, die uit het plafond de zaal in dwarrelden, leverde dit een aantal prachtige foto’s op.

Ikzelf vond de show erg goed, omdat het zo'n spektakel was. Er kwamen echter niet veel echt draagbare sieraden voorbij die ik zou willen hebben. Oja: in de goodiebag zat een sleutelhanger van Bibi van der Velden en een doos met het nieuwste boek, Model Secrets, en een sjaaltje van Yfke Sturm. Nice! (Tess)

Bekijk alle foto's van deze show hier!

Foto's: Ron Stam Photography

Deel dit artikel
Back to top