Fashion

AIFW report: Claes Iversen

Ik was al fan van Claes Iversen, maar na de show van zaterdag ben ik helemaal hooked. Wat maakt die man toch prachtige kleding!

De ontwerpen waren, zoals we van Claes gewend zijn, erg clean – zowel qua kleuren als qua silhouet. Maar dat maakt het allesbehalve saai: de materialen, de snit, het kleurenpalet… zijn in één woord verbluffend.

Zo zagen we veel jasjes, zowel knielang (als een soort kamerjas voor overdag) als cropped, en vooral breedgeschouderd, volgens de laatste trend. Onder deze jasjes zagen we korte bermuda’s met smalle tailleriempjes, maar ook minirokjes in satijn en glimstof. Een andere prachtige combinatie was die van de hooggesloten bloes, met strakke kraag, in een kort tulprokje. Maar Claes Iversen speelt ook met kledingstukken: zo maakte hij een aantal broekpakken, van bijvoorbeeld een strapless top en hooggetailleerd shortje. Ook trenchcoats ontbraken niet; double-breasted exemplaren, maar ook een variant zonder knoopsluiting.

Maar het waren niet alleen casual day outfitjes die we op de catwalk voorbij zagen komen. Na enkele minuten volgden de meest prachtige jurken, vallend tot op de vloer. Deze waren gemaakt van soepele materialen, zoals satijn. Het ene model droeg een one shoulder japon, de ander een gedrapeerd exemplaar met groene en gouden steentjes.

En net toen ik wilde opschrijven dat de gehele collectie printloos was, verbaasde Claes me met een aantal showsluiters die versierd waren met kant. Doorzichtig kant, that is. Een witte see-through bloes met zwart kant, een oversized blazer met kantdetails, maar ook een mouwloze blazer gedragen als jurk.

Qua kleurenpalet zagen we veel off-white, kiezelsteentinten, zachtgeel, greige (een mix tussen grijs en beige), zachtroze, maar ook kobaltblauw en zwart – en die twee gecombineerd, wat een mooi effect opleverde. En nét toen ik dacht dat alle kleuren vrij ‘zacht’ waren, kwam een model de catwalk op in een knalgele paillettenblazer. Wauw!

En tot slot: mind the little details. Smalle tailleriempjes, steentjes bij het oog van de modellen (als een soort traan), een kleine krul onderin de paardenstaart, enveloptasjes (die er letterlijk uitzagen als een envelop) en laten we vooral de post-it niet vergeten. Want dat handige gele briefje was het thema van de show, en zagen we ook terugkomen als versiering op een jurk.

Ja, deze oorspronkelijk uit Denemarken afkomstige ontwerper heeft zichzelf weer overtroffen. Chapeau voor Claes!

P.S. Ik heb zelden zo’n goedgevulde goodiebag gekregen als bij deze show. Bij sommige shows was er zelfs niet eens een cadeautasje. Maar die van Claes – die voor deze show gesponsord werd door tijdschrift Marie Claire – zat werkelijk bomvol. De “schade”? Cadeaubonnen van de Zwaluwhoeve, een sjaal, een zeeppompje van Sephora, oogschaduw van Maybelline, een enorme bus Brumisateur van Evian, een luchtje van Kate Moss, een lippenbalsem van Bibi Alhalja, een pilotenbril (!), Redken haarstuff en natuurlijk het tijdschrift Marie Claire zelf. Danku Sinterclaesje! (Monique)

Beeld: © PiXinDigital
Deel dit artikel
Back to top