Fashion

De Bestgeklede Man van 2004


We keken er al weken naar uit. De verkiezing van de Bestgeklede Man 2004. Een avond vol fijne mannen in smaakvolle kleding. Met de uitnodiging stevig tegen onze borst gedrukt liepen we dinsdagavond 12 oktober om 19.00 uur over de rode loper het stijlvol gerenoveerde Tuschinsky in Amsterdam binnen. Daar werden we verwelkomt door hapjes en Campari cocktails. Toen de temperatuur in de kleine entree al snel steeg tot ruim dertig graden en we door de zwarte pakken het bos niet meer zagen besloten we vast een goed plekje te zoeken in de zaal.

Gesetteld op de vierde rij, pal naast de catwalk, begon om 20.30 uur het spektakel. De aftrap was voor Jackpot, Cottonfield, In Wear en Matinique die een modeshow van ruim veertig minuten hielden. Daarin presenteerden de merken hun voorjaarscollecties voor 2005.

Na de show was het de beurt aan Esquire’s hoofdredacteur Arno Kantelberg om een korte introductie te geven over alweer de achtste editie van de Award voor Bestgeklede Man. Daarbij riep hij de winnaar van 2003 op het podium, Wilfried de Jong, die soepel de microfoon overnam, de jury voorstelde en de zes genomineerden met het publiek besprak.

De jury van dit jaar bestond o.a. uit RTL Boulevard glammie Fiona Hering, de zoon van pakkenontwerper Oger, Martijn Lusink en sieradenkoning Rodrigo Otazu. Volgens Esquire ‘heeft de jury gesproken’, maar geen van de juryleden werd deze avond op het podium geroepen voor een motiverende uitleg over de uiteindelijk keuze. Dan maar wat langer de microfoon onder de neus van de genomineerden, moet Wilfried de Jong hebben gedacht, die uitvoerig de stijl van iedere genomineerde doornam.

Nummer één die het podium mocht beklimmen was weerman Gerrit Hiemstra, die voor deze avond had gekozen voor een stijlvol Armani pak. Hij staat vooral bekend om zijn spannende combinaties van roze dassen bij zijn rossige haar. Voor de opvulling van de avond moest Gerrit nog even het weer van morgen presenteren.

Als tweede op de nominatielijst stond schaatser Erben Wennemars, die momenteel op trainingskamp buiten Nederland is en dus niet aanwezig kon zijn. Via een filmpje liet hij weten toch wel een ijdel mannetje te zijn. Derde genomineerde was schrijver Abdelkader Benali die voor de helft van de tijd in Rome woont en de andere helft in Nederland doorbrengt. Hij heeft een passie voor Italiaans maatwerk en geeft al zijn shopcenten uit in de Italiaanse hoofdstad. Abdelkader droeg voor deze avond dan ook een Gucci pak. Om de avond nog enigszins op een intellectueel niveau te krijgen las hij voor uit eigen werk.

Nummer vier op de lijst voor Bestgeklede Man was topkok Pascal Jalhaij, die met zijn komst ook meteen de aanwezigheid van de stikkende barbecue op het podium verklaarde. Hij kreeg meteen een biefstuk, “nee jongens, dit is een êntrecote”, in de handen geduwd en de opdracht om die even mooi op een oververhitte kolenbak klaar te maken. Toen bleek dat er geen olijfolie in het pand was hield Pascal het wijselijk voor gezien en verdween eindelijk de kampvuurlucht uit de zaal. Wilfried sprong voor de gelegenheid maar weer even in op de kleding. Pascal Jalhaij houdt van duimringen, opvallende kettingen en tattoeages, waarmee Esquire vindt dat hij genoeg punten scoort voor een nominatie.

De vijfde genomineerde was onze lieveling, Viggo Waas. Helaas was ook hij zijn kunstjes ergens anders aan het vertonen en gingen we dus maar snel door naar een kleine onderbreking voor iets heel anders, namelijk Jort Kelder. De Quote master is al drie keer genomineerd geweest voor Esquire’s Award, maar nog nooit in de prijzen gevallen. Op deze avond kreeg hij dan ook de ‘meest-genomineerd-maar-nooit-nummer-1-geworden’ Award uitgereikt, want Jortje heeft een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van het strak gesneden pak.

Goed, de laatst genomineerde op de lijst van zes en ook de winnaar van de Award voor Bestgeklede Man 2004: acteur en zanger Michiel Huisman. Wilfried las voor: “Michiel Huisman is geen slaaf van de mode. Hij weet zijn favoriete jeans perfect te combineren met een net designersjasje”. Michiel was natuurlijk vereerd en nam de Award wat schaapachtig in ontvangst. Wij waren ook enigszins verbaasd. In het rijtje van de vier aanwezige genomineerden zag Michiel er veruit het meest slonzig uit. Wel leuk, maar niet op en top stijlvol. Toen we hem later in de VIP ruimte spraken gaf hij ook aan ons toe: “Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik met de Award aanmoet, ik ben namelijk helemaal niet zo met kleding bezig”.
Deel dit artikel
Back to top