Fashion

Terug in de tijd met: de petticoat

Iedere periode in de geschiedenis heeft zo zijn eigen ideaalbeeld wat het uiterlijk betreft. Zo ook de fifties: dames streven in die tijd naar een zandloperfiguur en daarom grijpen ze en masse naar de petticoat. Fashionscene gaat deze week terug in de tijd met dit poofy kledingstuk!

Terug in de tijd met de petticoat schets

Schets van petticoats uit de fifties

De petticoat associëren we tegenwoordig vooral met rockabillies die terugverlangen naar de jaren '50 en ietwat opzichtige prom dresses uit met name Amerika. Maar echt, de geschiedenis van dit vrolijke item gaat over meer dan alleen dat!

terug in de tijd met de petticoat we heart it

terug in de tijd met de petticoat we heart it4

terug in de tijd met de petticoat we heart it3

Springerige petticoats via We Heart It

Voor de eerste petticoats gaan we zelfs helemaal terug naar het einde van de 16e eeuw. Deze exemplaren zijn nog niet enorm volumineus, maar zichtbaar mogen ze wel zijn. Ze zijn dan ook rijkelijk versierd met de nodige tutsels en frutsels.

Vooruitstrevende vrouwen verlangen in die tijd - en wanneer niet eigenlijk - naar een modern silhouet. De dan innovatieve onderrok wordt in de taille gedragen en de stijfheid en het volume ervan creëren een optische illusie: de taille is ogenschijnlijk smaller en de buste lijkt meteen een maatje groter. Met de hulp van een baleinen rok en een korset om de boel in te snoeren is de googeltruc voltooid! Wij gaan alleen al bij de gedachte aan deze verstikkende outfits bijna van ons stokje...

terug in de tijd met de petticoat

Zo'n taille en zulke heupen krijg je niet zomaar...

In de 18e eeuw maakt men petticoats meestal van wol, kant of zijde. Veel ervan zijn gewatteerd, zodat ze de drager extra warmte opleveren. Chique dames combineren hun quilted petticoats met grotesque jurken tot aan de enkels en een kort jasje. Enkele decennia later zijn nauwsluitende, simpelere jurken in en is de wijd uitlopende variant - en dus de petticoat - out. Vrouwen dragen een stuk minder lagen over elkaar heen om een zo rank mogelijk silhouet te behouden.

terug in de tijd met de petticoat quilt

terug in de tijd met de petticoat quilt2

Gewatteerde petticoats uit de 18e eeuw

Gedurende het Victoriaanse tijdperk (tussen 1837 en 1901) symboliseren volle vrouwen een gezond en welvarend leven. Ben je très petit? Dan heb je vast geen cent te makken. De rijke ladies proberen dus zo veel mogelijk rondingen te verkrijgen en de klokkende onderrok biedt uitkomst. Aan het begin van de 20e eeuw is de petticoat nog enigszins aanwezig, al dragen steeds meer vrouwen kleding die overal strakker om het lijf zit.

De jaren '50 vormen samen natuurlijk hét decennium van de petticoat, wat voor een groot deel aan modehuis Dior te danken is. Met de 'New Look' verovert het merk menig modehart. Van tieners tot vrouwen op leeftijd, allemaal zijn ze fan van het vrouwelijke totaalplaatje. Nog steeds gebruikt Dior prachtige petticoats in de collecties om een outfit extra drama mee te geven.

terug in de tijd met de petticoat dior couture ss11

Dior couture spring-summer 2011

terug in de tijd met de petticoat balmain 1950

Links een jurk en rechts een petticoat van modehuis Balmain uit 1950

Filmsterren uit de fifties kleden zich uiteraard volgens de laatste trends. Gevierd ontwerpster Edith Head ontwerpt daarom menig outfit inclusief petticoat voor iconen als Grace Kelly en Doris Day. Ook films die de jaren '50 als setting hebben, staan meestal bol van kleurrijke onderrokken. Denk bijvoorbeeld aan de klassiekers West Side Story (1961) en Grease (1978).

terug in de tijd met de petticoat doris day

Doris Day zit er parmantig bij in haar petticoat

terug in de tijd met de petticoat grace kelly edith head

Grace Kelly, sierlijk as ever, in een creatie van Edith Head

terug in de tijd met de petticoat west side story

Still uit West Side Story

Hierna beleeft de petticoat nog af en toe een kortstondige opleving. Zo dragen sommige jonge meiden in de jaren '60 en '80 er meer over elkaar heen, stuk voor stuk uitgevoerd in snoepkleurtjes. Echter, binnen de Lolita en gothic subcultuur en onder swingende rockabillies is de petticoat tot op de dag van vandaag een favoriet. Petticoats galore!

terug in de tijd met de petticoat lolita

Lolita's uit Japan in petticoats

Zou jij ooit een petticoat dragen?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top