Fashion

Terug in de tijd met: het gilet

Een nette pantalon, strak gesneden colbert en kort giletje. Ooit waren deze kledingstukken - al helemaal in combinatie met elkaar - alleen weggelegd voor mannen. Ondertussen is dat natuurlijk al lang niet meer het geval, mede dankzij het wereldberoemde filmpersonage Annie Hall. Fashionscene gaat deze week terug in de tijd met het gilet!

Terug in de tijd met: het gilet weheartit2

Terug in de tijd met: het gilet weheartit3

Terug in de tijd met: het gilet weheartit

Bijzondere gilets via We Heart It

Voordat we de geschiedenisboeken induiken, zetten we eerst even wat kenmerken van het gilet op een rij. Om te beginnen is dit item is per definitie mouwloos en kan hij helemaal open aan de voorkant. Het giletje kan eventueel dicht worden gemaakt door middel van gewone knopen of subtielere drukknopen. Het heeft een enkele of dubbele knopenrij en iedere rij telt zo'n vier tot zes buttons. Later krijgen steeds meer gilets - en dan met name de hippere exemplaren voor vrouwen - een stoere rits.

Weetje: de gewoonte om het onderste knoopje van het gilet los te dragen, schijnt te zijn overgenomen van Koning Eduard VII van Wales. Sommige mensen beweren dat z'n gilet tijdens het diner te strak kwam te zitten, anderen zeggen weer dat hij simpelweg vergat om alle knopen dicht te doen.

Terug in de tijd met het gilet stockholm streetstyle

Een knooploos gilet via Stockholm Streetstyle

Het gilet is een van de weinige kledingstukken waarvan vrij exact te vertellen valt waar, wanneer en door wie hij is bedacht. Koning Charles II van Engeland, Schotland en Ierland introduceert 'm halverwege de 17e eeuw en hij is gebaseerd op korte, Perzische jasjes. Als kledingstuk voor het bovenlichaam draagt men het gilet volgens de traditie over een blouse en onder een jasje. Het valt onder de categorie formele kleding en maakt vast onderdeel uit van een driedelig pak voor zakenmannen.

Tijdens de 17e en ook 18e eeuw dragen heren rijkelijk versierde en kleurrijke gilets. In de 19e kiest men voor een meer ingetogen kleurenpalet. Na de Franse Revolutie veranderen de kledingvoorschriften voor zowel mannen als vrouwen enorm sterk, in heel Europa. De mannelijke én vrouwelijke giletjes zijn lang niet zo opzichtig als voorheen. In plaats daarvan worden ze steeds korter en strakker, tot ze bijna niet meer zichtbaar zijn onder jasjes. Het gilet is dus een tijd minder in the picture, maar daarom niet minder belangrijk.

terug in de tijd met het gilet 18 eeuw

Gilet uit de 18e eeuw

Weetje: het is rond 1820 volkomen normaal voor mannen om een korset te dragen. Een strak gesneden gilet benadrukt dat moderne silhouet nog eens. Later verdwijnen de korsetten en komen er rechtere giletjes er voor in de plaats.

Voordat het polshorloge populair wordt, dragen mannen pocket watches, die ze heel chic in de zak van hun gilet dragen. Na de Eerste Wereldoorlog zijn zakhorloges een stuk minder in trek en daarmee verliest het gilet een belangrijke functie. Door de toename van sweaters en andere vormen van dikkere bovenkleding tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt het gilet nog meer in de vergetelheid. Business men echter blijven het kledingstuk al die tijd trouw.

terug in de tijd met het gilet pocket watch

Johnny Depp met een gilet én zakhorloge

In de jaren '70 vindt een wederopstandig van het gilet plaats en wel om twee redenen: disco en de film 'Annie Hall'. Hipkippen van beide seksen zijn veelvuldig in gilets op straat te spotten. Als vrouw uit die tijd kun je dus in een gilet disco dansen of een masculine setje à la Diane Keaton - inclusief gilet uiteraard - aantrekken.

Terug in de tijd met het gilet annie hall

Terug in de tijd met het gilet annie hall2

Stills uit Annie Hall (1977)

Nog wat inspiratie opdoen wat giletjes betreft? Wij selecteerden een flinke bups catwalk en streetstyle beelden voor je. Sit back and enjoy!

Terug in de tijd met het gilet collage1

Chanel SS11, Giorgio Armani SS12, Anna Sui FW08 en Proenza Schouler SS08

Terug in de tijd met het gilet collage3

Haider Ackermann FW10 en Lanvin SS12

Terug in de tijd met het gilet collage2

Dolce & Gabbana FW11, Givenchy SS12, Christopher Kane FW08 en Ralph Lauren SS10

Terug in de tijd met het gilet streetstyle

Beeldige giletjes via Mr. Newton, Garance Doré en The Sartorialist

Wij shopten vier fijne giletjes in neutrale tinten voor jullie!

Terug in de tijd met het gilet shopping

1. Zwart met plooitjes van Asos (€ 28,51)

2. Zijde en kasjmier van DKNY (€ 122,50) via de Bijenkorf

3. Grijs denim met ritssluiting van G-Star RAW (€ 79,98) via de Bijenkorf

4. Wit en clean van Factory by Eric Hart (€ 159,51) via Asos

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top