Fashion

Terug in de tijd met: lingerie

Lingerie; we dragen het ongeacht het seizoen en de weersomstandigheden dag in, dag uit. En net als ieder ander onderdeel van onze outfit vertellen de grootste designers ons maar al te graag hoe die er uit zou moeten zien. Maar hoe ziet de geschiedenis van de huidige setjes eruit?

BH, jarretelle, korset, hipster, bustier, babydoll en ga zo maar door. De keuze die vrouwen tegenwoordig hebben aan items om alleen al ónder hun gewone kleding aan te trekken is eindeloos. En dan te bedenken dat vrouwen eeuwen geleden van botten gemaakte korsetten droegen om in de smaak te vallen bij de heren...

De term lingerie is afkomstig uit het Frans (faire le linge betekent 'de was doen') en staat voor modieus en visueel aantrekkelijk ondergoed. De oorspronkelijke term slaat zowel op ondergoed voor mannen als voruwen, maar tegenwoordig bedoelen we er vooral onderkleding voor vrouwen mee. Al tijdens de Middeleeuwen, Renaissance en zelfs al daarvoor dragen met name de welgestelde dames ondergoed. Vooral aan onderkleding voor de buste wordt veel gedacht. Hierbij gaat aanzienlijk meer aandacht uit naar de look en decadentie dan comfort. Of de vrouwen nou platgedrukte borsten willen, of de boezem juist zo hoog mogelijk op willen duwen; de aangesnoerde korsetten gemaakt van harde materialen zijn allesbehalve comfortabel. Chique dames vallen bij bosjes neer in de letterlijk adembenemende lingerie.

terug in de tijd met lingerie lady duff collage

Links: ontwerpster Lucy Christiana, Lady Duff Gordon en rechts: een ontwerp van de Lady uit 1913.

Lucy Christiana, Lady Duff Gordon is eind 19e, begin 20e eeuw één van de pioniers op het gebied van vrouwvriendelijke lingerie. Deze Britse ontwerpster vergaart om meerdere redenen internationale bekendheid: haar couture collecties zijn vernieuwend, ze bedenkt de 'mannequin parade' (de voorganger van de modeshow zoals we die nu kennen), traint de eerste professionele modellen en ze bevrijdt vrouwen bovendien van de keiharde korsetten door aantrekkelijke, matchende en vooral comfortabelere lingerie te promoten. Na wol, zijde en katoen worden in het begin van de 20e eeuw ook steeds vaker synthetische stoffen voor lingerie gebruikt, zoals nylon, viscose, lurex en lycra.

Aan het einde van diezelfde eeuw wordt niet alleen het assortiment aan stoffen, maar ook aan items flink uitgebreid. Gedurende WOI hebben hard werkende vrouwen behoefte aan praktische lingerie, wat lichtere en soepelere BH's en slips oplevert. Ook betekende deze periode het einde van het dagelijks dragen van korsetten voor veel vrouwen. Terwijl protesterende Dolle Mina's ritueel korsetten en bustehouders verbranden, wordt in de jaren '70 de uit Brazilië afkomstige G-string geïntroduceerd. Wat jaren later maakt enfant terrible Jean Paul Gaultier furore door de minstens zo rebelse Madonna in een cone bra te steken. In diezelfde periode is -niet geheel toevallig- het zichtbaar dragen van lingerie enorm in trek, iets wat enkele seizoenen terug opnieuw een grote trend was. In de nineties is de onschuldig ogende babydoll enorm gewild onder veel dames dankzij grunge iconen als Courtney Love.

terug in de tijd met lingerie jpg cone bra collage

De wereldberoemde punt-BH van Jean Paul Gaultier in verschillende variaties. Van links naar rechts: Madonna maakte deze BH beroemd in de jaren '80 en '90, gedragen door een zwangere Jourdan Dunn tijdens de s/s 2010 show en een exemplaar uit de JPG x La Perla collectie.

Een modehuis lijkt tegenwoordig niet meer compleet te zijn zonder lingerie collectie. En terecht, want eeuwen na de eerste korsetten willen we genoeg keuze hebben aan fijn onderwaar. Van comfortabel tot sexy en van verbergend tot accentuerend. Jean Paul Gaultier is nog steeds enorm populair vanwege zijn kittige setjes, maar ook brands als Calvin Klein, Stella McCartney en Sonia Rykiel doen het goed qua lingerie. Voor de vrolijke setjes van Sonia Rykiel was bovendien een grote rol weggelegd in de Rykiel x H&M collectie.

terug in de tijd met lingerie collageI

Jean Paul Gaultier x La Perla, Sonia Rykiel en Stella McCartney.

terug in de tijd met lingerie collageII

Calvin Klein, Phillip Lim en VPL.

Lingerie is de afgelopen decennia zó populair geworden, dat er merken zijn die dikke winst maken op dit gebied alleen. In de jaren '50 en '60 was er Maidenform, nu hebben we onder meer Victoria's Secret en Neerlands trots Marlies Dekkers. Celebs smullen van deze merken and so do we!

victorias secret 2010 finale

De finale van de meest recente Victoria's Secret show in november 2010.

terug in de tijd met lingerie vs 2008 show doutzen kroes

Doutzen Kroes bezongen door Usher tijdens de Victoria's Secret show in 2008.

terug in de tijd met lingerie celebs collage

Celebrities schuwen de gewaagde lingerie-outfits niet, vooral wanneer ze hun ding doen op het podium. Lady Gaga en Britney Spears in Marlies Dekkers, Beyoncé en Katy Perry.

Zin gekregen in een nieuwe lingerie aankoop? Wij shopten alvast twee mooie setjes voor je bij elkaar!

terug in de tijd met lingerie de bijenkorf ck bh terug in de tijd met lingerie de bijenkorf ck slip

Links: push up BH met bloemetjesprint van Calvin Klein (€39,-), rechts: bijpassende slip van Calvin Klein (€26,50).

terug in de tijd met lingerie marlies dekkers bijenkorf bh terug in de tijd met lingerie marlies dekkers de bijenkorf slip

Links: Marlies Dekkers padded BH met print in zwart, wit en grijs (€67,90), rechts: bijpassende string van Marlies Dekkers (€33,60).

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top