Fashion

Terug in de tijd met de legging

Oh, de legging. Er zijn weinig items die zo geliefd en tegelijkertijd zo gehaat zijn als dit rekbare kledingstuk. En van leer met ritsjes tot zachtere exemplaren in zoete kleurtjes: ook deze winter kan 'ie weer volop gedragen worden. Wij duiken daarom de geschiedenis van de legging in!

terug in de tijd met de legging weheartit

Leggings, waren dat niet die ultrastrakke, glimmende dingen die ze in de eighties onder hun beenwarmers en foute gympakjes droegen? Ja. Maar lucky for us, is er sinds die ietwat hysterische modeperiode veel veranderd. Leggings zijn tegenwoordig verkrijgbaar in materialen als comfy katoen, wol en stoer leer. Bovendien worden ze wat classier gestyled met stijlvolle blouses, tunieken en jasjes. Maar voordat we verder ingaan op de moderne legging, nemen we een flinke stap terug in de tijd met alle leggings die daaraan vooraf gingen!

De eerste leggings bestaan twee aparte kledingstukken; één voor ieder been. Zul je in deze tijd niet zo snel een man in een legging tegekomen, de eerste exemplaren werden toch echt door de heren gedragen. Al in het Europa van de 13e eeuw droegen mannen leggings om hun benen te verwarmen en beschermen. Jagers, cowboys en soldaten dragen in ruige gebieden leggings van bijvoorbeeld leer om met name hun onderbenen en enkels te beschermen tegen stenen en beten. In landen waar de temperatuur ver onder het vriespunt kan duiken, zoals Rusland en Korea, werden én worden vooral wollen leggings gedragen.

terug in de tijd met de legging dertiende en vijftiende eeuw collage

Links: losse leggings uit de 13e eeuw.
Rechts: legging in kekke kleur uit de 15e eeuw.

En de dames? Die droegen hun linnen leggings onder gigantische crinolines, zo rond de 19e eeuw. Van de legging was in die tijd dus niet veel zichtbaar, en daar komt pas in de sixties en seventies behoorlijk wat verandering in. Matte leggings (niet te verwarren met panty's of maillots) worden als superstrakke broeken gedragen. Een brede riem om de heupen en ballerina's aan de voeten maken de look compleet. Tien jaar later worden de leggings alleen nog maar populairder. SATC styliste Patricia Field beweert dat zij er hoogstpersoonlijk voor heeft gezorgd dat de 'moderne legging' (dus de legging als legwear dat tussen een panty en broek inzit) in de jaren '70 zijn intrede in het mainstream straatbeeld maakt.

In de bigger than big eighties worden sportieve leggings steeds vaker buiten de sportschool gedragen, denk Flashdance en A Chorus Line. Ook de synthetische modellen met lichtelijk hysterische printjes zijn enorm in trek. In het decennium daarna zijn leggings zelfs nóg populairder. Als in: er gaan meer leggings dan jeans over de Amerikaanse toonbanken. Vooral dames dragen ze op een casual manier, met oversized bovenstukken en ballerina's of sneakers.

terug in de tijd met de legging eighties

Legging in eighties stijl.

Na een tijdje not done te zijn geweest, mogen de leggings anno 2011 weer. Wat zeggen we, er zijn zelfs tientallen soorten leggings bijgekomen! Om er maar een paar te noemen: meggings (voor mannen), jeggings (met denim look) en treggings (lijkend op een gewone broek, soms van leer). Veel celebs lopen vooral met de laatste soort weg; onder meer Rihanna, Lauren Conrad en de Olsen Twins zijn er regelmatig in één te spotten.

terug in de tijd met de legging celeb collage

Ashley Olsen, Beyoncé, Rihanna en Victoria Beckham dragen stylen hun leggings bij voorkeur casual af.

Leggings zijn wat ons betreft een uitkomst. Tenminste, als ze op de 'juiste' manier gedragen worden. Zo komen beprinte exemplaren het meest tot hun recht op wat langere en slanke benen, terwijl volle benen de wat rustigere leggings heel goed kunnen hebben. Ook is het verstandig om een printje te combineren met cleane items en vooral niet té korte bovenstukken boven je legging te dragen. Een tuniek of jurkje staat meestal het mooist, gedragen met bijvoorbeeld een blazer of parka. Nog wat inspiratie nodig? Kijk het kunstje dan af van legging lovers die voor, tijdens en na de fashion weeks rondliepen in de grootste modesteden!

terug in de tijd met de legging streetstyle collage

Legging liefhebbers op de kiek gezet door The Sartorialist, Vanessa Jackman en Stockholm Streetstyle.

Op de fall-winter 2011 catwalks zelf waren ook de nodige leggings te spotten. Vooral de versies in leer zagen we veelvuldig voorbij komen. Onder meer Barbara Bui, Chanel en Hermès zien de legging helemaal zitten voor deze winter.

terug in de tijd met de legging catwalk collage

Hermès, Barbara Bui en Custo Barcelona fall-winter 2011.

Wij shopten twee bijzondere exemplaren voor je bij My Wardrobe!

terug in de tijd met de legging my wardrobe strepen terug in de tijd met de legging my wardrobe blauw

Links: gestreepte legging van Vanessa Bruno (€ 168,-)

Rechts: blauwe velour legging van J Brand (€ 262,80)

Ben jij dit najaar in een legging te vinden?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top