Fashion

Terug in de tijd met de parka

Áls je een nieuwe winterjas aan gaat schaffen voor de komende maanden, ga dan voor een parka. Hij is warm, lang én heeft een behaaglijke capouchon om op een bad hair day over je hoofd heen te trekken. Wij vertellen je alles over deze comfy jas!

Designers stuurden en masse parka's de fall/winter 2011 plankieren op. Onder meer Barbara Bui, Mulberry en Alexander Wang showden ons enkele hebberigmakende exemplaren. Maar natuurlijk heeft dit fijne type jas niet altijd van die stylish koordjes, ritsjes en knoopjes gehad. Wij vertellen je alles over de parka; van de eerste variant, tot de mödische versies die we nu hebben.

terug in de tijd met de parka catwalk collage

Met de klok mee, beginnend linksboven: Mulberry, Rag & Bone, Barbara Bui en D&G fall/winter 2011

De parka of anorak is een wat zwaardere jas met een capouchon, die veelal is gewatteerd of gevoerd met (nep)bont. Hij werd ooit gecreëerd door de Inuit, om zo de sneeuwstormen en extreem lage temperaturen op Antartica te overleven. Als ze gingen kajakken, smeerden sommigen hun jas met visolie in, om 'm waterdicht te maken. Alleen al het idee van neergeknuppelde zeehondjes en kariboe's (een soort elanden) vinden we nu natuurlijk verschrikkelijk, maar toen was het business as usual. Ze moesten toch ergens hun vlees en voering voor de jassen vandaan halen...

De amauti is de traditionele parka van de Inuit in het oosten van Antartica, die zó was ontworpen, dat vrouwen (of mannen!) hun kind erin mee konden dragen. Tegenwoordig worden sommige kinderen nog steeds op deze manier rondgedragen in het oosten van Antartica, Groenland en Alaska.

terug in de tijd met de parka inuit collage

Inuit vrouwen met een gewone parka (links) en amauti

Tussen toen en nu heeft de parka zich opgesplitst in verschillende type jassen. Zo is er de N-3B, oftewel de snorkel parka. Deze jas tot rond de knie en met aangehechte capouchon, werd in de fifties ontwikkeld voor piloten uit het Amerikaanse leger. De parka heeft zijn bijnaam te danken aan het feit dat als je 'm helemaal dicht ritst, de drager alleen door een smalle tunnel of snorkel naar buiten kijken. Ook heb je nog de -ook voor soldaten bestemde- fishtail parka (de achterkant ervan is langer dan de voorkant en kan aan de onderkant aan worden gesnoerd tegen weer en wind) en cagoul (een lichtgewicht en waterproof parka zonder voering).

De parka maakt de overgang naar de VS en Europa, en wordt 1959 door de Vogue als fashion item bestempeld. Maar in de jaren '80 wordt de parka vooral geassocieerd met nerds en andere weinig hippe mensen. Dankzij popiconen als David Beckham, Liam Gallagher (van Oasis) en zelfs Kenny uit de animatieserie South Park wordt het in het nieuwe millennium juist weer oké om met een parka aan gezien te worden. Het mag duidelijk zijn dat het dragen van een parka nu méér dan oké is om te dragen voor een fashionista!

terug in de tijd met de parka streetstyle collage

Streetstyle inspiratie van Mr. Newton, Vanessa Jackman, Harper's Bazaar en The Sartorialist

De legergroene parka met (fake) fur kraag is duidelijk het populairst onder de hipkippen. Maar er zijn uiteraard nog veel meer varianten: wit, zwart, gewatteerd, met riem, kort, lang en ga zo maar door. Lastig een keuze te maken uit al die opties? Wij shopten alvast twee warme exemplaren voor je!

terug in de tijd met de parka asos terug in de tijd met de parka miss sixty de bijenkorf

Links: Asos fishtail parka (€ 153,84)
Rechts: Miss Sixty parka via De Bijenkorf, (€ 184,90)

Wat voor winterjas draag jij dit jaar?

(Door: Joyce)

 
Deel dit artikel
Back to top