Fashion

Terug in de tijd met: de paraplu & parasol

In een land als Nederland is een paraplu onmisbaar, obviously. Dit draagbare regenscherm is dan ook in de tas van menig Hollands fashionista te vinden. In warmere oorden komt juist het zonnige 'zusje' van de paraplu veel vaker voor: de parasol! Fashionscene gaat daarom terug in de tijd met de paraplu én de parasol.

terug in de tijd met de paraplu en parasol marilyn monroe

Marilyn Monroe met polkadot paraplu

terug in de tijd met de paraplu en parasol weheartit2

terug in de tijd met de paraplu en parasol weheartit

We Heart It

In het Perzische Rijk en Nineve, een oude en met ruïnes gevulde stad in Irak, zijn eeuwenoude reliëfs van parasolletjes gevonden. Deze afbeeldingen laten zien dat dit accessoire in die tijd alleen maar voor royals is bestemd. Onderdanen van de regerende king of queen dragen de met gordijntjes behangen parasol voor hem of haar, zodat het hoofd continu tegen de zon wordt beschermd. Een rijkelijk versierde parasol staat voor aanzien en macht.

Ook in het Oude Egypte, Griekenland en Rome zijn er parasollen in overvloed. In sommige gevallen lopen mensen zelfs rond met vrolijke parasols in de vorm van gekleurde veren en palmen. In plaats van dat een parasol alleen maar wordt geassocieerd met goden en koningen, komen er in de loop der tijd steeds meer 'gewone stervelingen' bij die met dit accessoire rondlopen. Wel laten met name chique dames het nog steeds aan assistenten of slaven over om de parasol te dragen. Parasollen zijn veelal gemaakt van leer en niet waterproof.

Weetje: Het woord 'parasol' is een samenstelling van 'para' (stoppen) en 'sol' (zon). De term 'paraplu' komt van het Latijnse 'umbra' (schaduw) of 'umbel' (een soort bloem).

terug in de tijd met de paraplu perzie

Een afbeelding uit Perzië van een héle oude parasol (als deze niet vast werden gehouden door een hulp, bevestigde men ze aan een kar of troon)

terug in de tijd met de paraplu parasol japan

Nog steeds maken (van bamboe gemaakte) parasols een belangrijk onderdeel uit van bepaalde culturen, zoals die van Japan

Waarschijnlijk komt de eerste inklapbare paraplu uit China. Wang Mang, de Chinese keizer van 9 tot 23, laat deze ontwerpen voor tijdens ceremonies. Zijn opvolger Fu Qian zorgt ervoor dat de paraplu nóg makkelijker is in te klappen. Paraplu’s zijn - in tegenstelling tot parasols - vooral bedoeld om de regen tegen te gaan, bijvoorbeeld als de keizer op jacht gaat. Via de Silk Road komen Chinese klapparaplu’s ook in Japan, Korea, Perzië en later de Westerse Wereld terecht.

Gedurende de Middeleeuwen zijn parasols en paraplu’s nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Halverwege de 17e eeuw zijn de van oorsprong Chinese paraplu’s steeds vaker boven het hoofd van welgestelde Fransozen en Britten te spotten. Chique dames dragen schattige paraplu’tjes met zich mee, gemaakt van luxe en vooral prijzige stofjes.

Pas tegen het einde van de 18e eeuw worden mannen die zelf met een paraplu rondlopen niet meer keihard uitgelachen. Door middel van wax en lak worden paraplu’s waterproof gemaakt en ook de constructie ervan wordt verbeterd. De Victoriaanse frames gemaakt van wout of baleinen maken bovendien plaats voor metaal.

terug in de tijd met de paraplu 18eeuw

Parasol uit de 18e eeuw

terug in de tijd met de paraplu 19eeuw

19e-eeuws schilderij met fancy paraplu

Weetje: Tegenwoordig komen de meeste paraplu’s nog steeds uit China, voornamelijk uit de pronvincies Guangdong, Zhejiang en Fujian.

Hoewel de eerste en meeste paraplu’s en parasols uit verre oorden komen, is één van de beroemdste umbrellas ter wereld toch echt van Hollandse makelaardij: de Senz paraplu. Gerwin Hoogendoorn, voormalig student aan TU Delft, is de uitvinder van deze aerodynamische, gestroomlijnde en asymmetrische stormparaplu. Het schijnt dat deze paraplu nog met windkracht 10 (dat komt neer op z’n 100 kilometer per uur) heel blijft! De paraplu heeft meerdere prijzen in de wacht gesleept en is overal ter wereld te koop.

terug in de tijd met de paraplu en parasol senz

terug in de tijd met de paraplu en parasol senz2

De Senz paraplu

Eens in de zoveel tijd schrijdt er een model over de fashion week plankieren met een net zo fabuleuze als prijzige paraplu of parasol in de hand.

terug in de tijd met de paraplu en parasol catwalk collage

Chanel SS11, Louis Vuitton SS12, Tsumori Chisato SS12 en de Victoria's Secret show in 2011

terug in de tijd met de paraplu en parasol f12 burberry

De Burberry fall 2012 finale

Maar náást de catwalks zijn er ook behoorlijk wat beeldige varianten te spotten!

terug in de tijd met de paraplu parasol mr newton

Dame met classy umbrella, vastgelegd door Mr. Newton

terug in de tijd met de paraplu en parasol streetstyle collage

Streetstyle pics van Cosmopolitan, The Sartorialist, The Face Hunter en Street Peeper

terug in de tijd met de paraplu en parasol bill cunningham

Blogger Hanneli Mustaparta gekiekt door Bill Cunningham

Wil je wel eens wat anders dan die saaie, zwarte paraplu? Wij shopten vier olijke exemplaren voor je!

terug in de tijd met de paraplu en parasol asos collage

1. 'Diepe' paraplu met vliegtuigprint van Cath Kidston (€ 23,73) via Asos

2. Groene paraplu met bloemetjesprint van Cath Kidston (€ 19,78) via Asos

3. Paraplu met rood-roze bloemenprint van Fulton (€ 13,19) via Asos

4. Zwarte paraplu van Fulton met goudkleurige stippen (€ 13,19) via Asos

Heb jij altijd een paraplu of parasol bij de hand?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top