Fashion

Terug in de tijd met de stiletto hak

Marilyn Monroe zong ooit dat diamanten a girl’s best friend zijn. Maar ondertussen weten we wel beter: het zijn de schoenen. Wij nemen daarom de geschiedenis van de stiletto hak onder de loep, die net zo verleidelijk als (na een paar uurtjes) killing voor je voeten is.

Stiletto’s zijn niet erg lief voor je voeten en laminaat, maar flatteus des te meer. Ze werken als een optische illusie: je benen lijken er langer en slanker door, je voeten zien er smaller uit en natuurlijk win je weer een paar centimeters qua totale lengte. Bovendien zorgen deze killers -mits je er goed op kunt lopen natuurlijk- voor een goede lichaamshouding en sexy walk. Waar komt dit gevaarlijke schoeisel vandaan?

terug in de tijd met de stiletto hak streetstyle collage

Streetstyle inspiratie van de blog Jak and Jil a.k.a. Tommy Ton.

Hoge en dunnere hakken worden al eeuwen lang gedragen. Er zijn tekeningen gevonden die stammen uit de 19e eeuw, waarop high heels te zien zijn. Het eerste ‘harde’ bewijs voor het bestaan van hogere hakken wordt pas decennia later gemaakt, met een foto van door Andre Perugia ontworpen schoenen. Dat deze master of shoes de stiletto hak daadwerkelijk heeft uitgevonden is nooit bewezen, maar hij is wel één van de eerste designers die een hoge, dunne hak ontwerpt. En niet te vergeten: een hoge, dunne hak waar dames op kunnen lópen.

Een andere designer waarvan veel shoe lovers denken dat die de stiletto als eerste heeft ontworpen, is Kristin S. Wagner.

terug in de tijd met de stiletto hak andre perugia

Fish shoes van Andre Perugia uit de thirties.

In de late jaren ’50 en vroege jaren ’60 maakt de extreem smalle stiletto hak een belangrijk onderdeel uit van de Italiaanse stijl. Deze populariteit is mede te danken aan ontwerper Roger Vivier. In die tijd is de diameter van de hak voor het merendeel van de lengte niet meer dan 5 millimeter! De echte stiletto hak is gevuld met een buis van solide staal of een metaalmengsel. Dankzij deze stevige vulling kan de hak én heel dun zijn én de vrouw die de schoen draagt houden. Ook moet een hak minimaal 7 centimeter hoog zijn, om zich tegenwoordig een stiletto te mogen noemen. Smalle, maar korte hakjes krijgen de schattige naam kitten heels mee.

Na die periode zijn de originele stiletto’s een tijd moeilijk verkrijgbaar, totdat ze dankzij nieuwe technieken en masse kunnen worden geproduceerd. Bij het massaproductieproces dat nu wordt toegepast voor veel van de hooggehakte schoenen, wordt als versteviging plastic om een interne metale buisje gevormd. Hiermee krijg je een hoge hak, maar eigenlijk niet de ‘echte’ stiletto vorm. Veel fashionista’s in de sixties hebben niet echt iets met de stiletto. De ultieme comeback die al vanaf de jaren ’70 duurt heeft de stiletto (of de Needle zoals hij het zelf noemde) met name aan Manolo Blahnik en dus ook aan Sex and the City te danken. Hoofdpersonage Carrie is vooral fan van de puntige en peep toe versies, bij voorkeur met wat bling opgeleukt.

terug in de tijd met de stiletto hak manolo blahnik satc

Still uit SATC, met Carrie op blauwe Manolo’s.

Na een dipje in de jaren negentig beginnen jonge, zelfverzekerde vrouwen de stiletto steeds meer in het dagelijks leven te dragen. Het sexy schoeisel wordt onder werkkleding gedragen, of -om een casual outfit wat schwung te geven- onder jeans.

Ben je niet zo’n hakkenloper? Begin dan maar gauw met oefenen, want de designers stuurden massaal stiletto’s de fall/winter 2011 catwalks op. Maar ach, designers hebben altijd nog (kleine) celebs als vaste klanten, die hun stiletto’s blijven aanschaffen en dragen.

terug in de tijd met de stiletto hak catwalk collage

Met de klok mee, beginnend linksboven: Jasun Wu, Alexander McQueen, Givenchy en Donna Karan fall/winter 2011.

terug in de tijd met de stiletto hak celeb collage

Met de klok mee, beginnend linksboven: Mila Kunis, Blake Lively, Eva Mendes en Liv Tyler.

Voor de dames die zich wel aan flinke stiletto’s willen wagen, shopten wij twee mooie exemplaren!

terug in de tijd met de stiletto hak cafe moda terug in de tijd met de stiletto hak miss sixty

Links: zilverkleurige stiletto’s met plateau van Cafe Moda (€ 49,90)
Rechts: leren enkellaarsjes met stiletto hak van Miss Sixty (€ 179,95)

Draag jij regelmatig stiletto’s?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top