Fashion

Terug in de tijd met: het leren jack

Geen kledingstuk is zo badass als het leren jack. Wij scharen ons in het rijtje fans, dat onder meer uit iconische filmpersonages, muzikale helden en internationale fashion iconen. Daarom: een trip down memory lane met het leren jasje!

Als sinds mensenheugenis hult de homo sapiens zich in dierenhuiden. In eeuwen- en eeuwenoude grotten zijn allerlei tekeningen gevonden van mannen en vrouwen, gewikkeld in de huidjes van omgelegde beesten. Uit pure noodzaak dieren neerschieten is tegenwoordig geen alledaagse bezigheid meer, maar leer dragen doen veel mensen natuurlijk wél nog steeds. Vooral het leren jack is een duurzame must-have, in grijs, bruin, zwart, rood of blauw uitgevoerd.

Weetje: In 1928 ontwerpt Irving Schott de eerste motorcycle jacket en deze verkoopt hij slechts voor $ 5,50 in een Harley Davidson winkel in New York. Het jack vernoemt hij naar zijn favoriete sigaar, The Perfecto.

terug in de tijd met het leren jack tommy ton

terug in de tijd met het leren jack tommy ton3

terug in de tijd met het leren jack tommy ton4

terug in de tijd met het leren jack tommy ton2

Streetstyle kiekjes van Tommy Ton a.k.a. Jak and Jil

In het Oude Egypte wordt leer met name door militairen gebruikt, voor onder meer hun schilden, harnassen, sandalen en andere kledingstukken. Het zijn de Romeinen die leer aan introduceren aan Europa. Britse monniken zijn gespecialiseerd in het bereiden van leer, dat ze bijvoorbeeld tot schrijfgerei verwerken. In de eeuwen daarna blijft het produceren van leer zich steeds sneller ontwikkelen en tijdens de Middeleeuwen heeft het merendeel van de steden een eigen leerlooierij.

De 20e eeuw is de (eerste?) Gouden Eeuw van het leren jack. Militairen die deelnemen aan de wereldoorlogen dragen met schapenvachtjes gevoerde bomber jackets. Deze stoere jasjes maken vervolgens dankzij Hollywood films de overstap van populair naar iconisch. Stoerder zijn dan een vent met een leren jack aan, een vetkuif in het haar en een motor onder de kont kan haast niet. Instant sex appeal gegarandeerd!

Weetje: Gedurende de fifties en sixties worden leren jacks à la Marlon Brando en James Dean verboden op veel middelbare scholen in Engeland en Amerika, omdat de jasjes 'rebellie symboliseren'.

Terug in de tijd met het leren jack film collage

Het leren jack in films door de jaren heen: 'The Wild One' (1953), 'Grease' (1978), 'Terminator' (1984) en 'Fight Club' (1999)

Goths, punkers, militairen, rockabillies, agenten, piloten, motorcoureurs... ze dragen het leren jack allemaal. Maar ook wij 'gewone' fashionista's dragen leather jackets het liefst het hele jaar door. Inspiratie opdoen voor leren looks is niet moeilijk; dat vind je op de catwalk bij merken als Rick Owens en Hermès, op (streetstyle) blogs en in de vorm van een overvloed aan celeb kiekjes!

terug in de tijd met het leren jack celebs collage

Celebs gehuld in leren jacks: Kate Bosworth (in Burberry), Agyness Deyn, Mary-Kate Olsen (in Givenchy) en Emma Roberts

terug in de tijd met het leren jack streetstyle collage

Inspiratie van de straat, door Vanessa Jackman, The Sartorialist en Stockholm Streetstyle

terug in de tijd met het leren jack blogger collage

Bloggers Elin Kling en Karla Deras van Karla's Closet zijn groot fan van unieke leren jasjes

Goedkoop zijn leren jasjes zelden, maar een goede investering zijn ze altijd. Wij zochten vier mooie exemplaren in verschillende kleuren en stijlen voor je bij elkaar. Shop ze!

terug in de tijd met het leren jack zalando muubaa terug in de tijd met het leren jack zalando oakwood

Links: bruin, leren jack met asymmetrische rits van Muubaa (€ 379,95)
Rechts: leren jas met zacht kraagje van Oakwood (€ 239,95)

terug in de tijd met het leren jack my wardrobe D&G terug in de tijd met het leren jack my wardrobe day birger et mikkelsen

Links: leren bomber van D&G (€ 396,-)
Rechts: gedrapeerd jasje van Day Birger et Mikkelsen (€ 344,40)

Heb jij een leren jack in je kledingkast hangen?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top