Fashion

Belgische mode

Chauvinistisch als we zijn, tonen we jullie regelmatig en met gepaste trots Nederlandse ontwerpers die goed bezig zijn in de internationale mode-industrie. Maar laten we vooral niet onze getalenteerde zuiderburen vergeten. Wij zetten daarom drie van de grootste Belgische designers voor je in de spotlight!

Dries van Noten

Dries van Noten maakt onderdeel uit van de Antwerpse Zes, een groep designers die begin jaren '80 afstudeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en het internationale modebeeld een aantal jaar later volledig op z'n kop zet.

mode met een zachte g dries van noten portret

Dries staat wel bekend als de master of prints, gezien de geweldige en gewaagde printcombinaties die hij in iedere collectie creërt. Luxe materialen -vooral zijde is een populaire stof van Dries- gebruikt hij in overvloed en niet draagbare stukken zul je in zijn collecties nooit tegenkomen. Naast alle jurken, broeken en comfy blouses, zijn ook de schoenen en statement jewelry van de Vlaamse ontwerper absoluut de moeite waard. Na iedere show vertrekken de looks onder meer naar zijn eigen boetieks in Antwerpen, Parijs, Singapore, Hong Kong en Tokyo.

mode met een zachte g dries van noten collage

Met de klok mee, beginnend linksboven: Dries van Noten f/w 2011, s/s 2010, s/s 2009 en s/s 2008.

De knip- en naaikunsten van Dries van Noten zijn uiteraard niet onopgemerkt gebleven voor zijn collega's; in 2008 ontving hij van de CFDA de International Award.

mode met een zachte g dries van noten items street peeper

Dries van Noten items 'in het wild', gespot door streetstyle fotograaf Street Peeper.

Ann Demeulemeester

Ook Ann Demeulemeester mag zich één van de Antwerpse Zes noemen en maakt zowel dames- als herencollecties. Het type vrouw dat Ann met haar mode neerzet is nog het beste te omschrijven als een in zwart-wit gehulde warrior woman. Natuurlijk ogende materialen als leer en katoen en stoere accessoires in zilver zorgen ervoor dat de modellen in Parijs er ieder seizoen weer als tough chicks uitzien, waar zeker niet mee te dollen valt.

mode met een zachte g ann demeulemeester portret

Voor haar collecties laat Ann zich inspireren door onder andere gothic, punk en Japanse stijlstromingen. Inderdaad, allemaal stijlen die net als Ann een voorliefde voor zwart en wit hebben.

mode met een zachte g ann demeulemeester collage

Met de klok mee, beginnend linksboven: Ann Demeulemeester f/w 2011, f/w 2009, s/s 2010 en s/s 2009.

mode met een zachte g ann demeulemeester blogger boots collage

De lace-up schoenen uit de voorjaarscollectie van 2009 waren onder meer onder bloggers een enorme hit; hier gespot aan de voeten van bloggers Karla's Closet (links) en Sea of Shoes.

Martin Margiela

Om Maison Martin Margiela hangt op z'n zachtst gezegd een mysterieuze sfeer. De Belgische grondlegger van dit modehuis doet niet of zelden aan interviews en al helemaal niet aan foto's; je zou bijna denken dat hij niet bestaat...

mode met een zachte g maison martin margiela collage

Met de klok mee, linksboven beginnend: Maison Martin Margiela s/s 2011, f/w 2008, f/w 2009 en s/s 2009.

Martin Margiela is maar eventjes verbonden aan de Antwerpse Zes, als hij al snel na zijn afstuderen besluit om zijn eigen weg te gaan en zijn 'plaats' te vergeven aan Marina Yee. Voor het oprichten van zijn eigen modehuis, werkt Martin een paar jaar als freelance ontwerper en wordt hij ingehuurd door Jean Paul Gaultier.

maison martin margiela carine roitfeld collage

Carine Roitfeld toont haar liefde voor MMM aan de streetstyle fotografen; links in een bodysuit en rechts in boots van het modehuis.

De designs van Maison Martin Margiela variëren van basic items met een twist tot absurdistische en grotesque looks die de natuurlijke verhoudingen van het menselijk lichaam vervormen. Tegenstellingen tussen mannelijk en vrouwelijk zie je ook veel terug in de collecties en printjes komen er juist zelden in voor. Sinds oktober 2009 bemoeit Martin Margiela zich niet meer met het door hem begonnen modehuis en richt hij zich op zijn grote andere passie: schilderen.

Klik op de naam van de ontwerper om items van het merk te shoppen:

- Dries van Noten

- Ann Demeulemeester

- Maison Martin Margiela

Welke Belgische designer is jouw favoriet?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top