Fashion

Ann Demeulemeester: zwart-wit denken

Het is geen geheim dat zich onder onze zuiderburen flink wat modetalenten bevinden. Denk bijvoorbeeld aan printliefhebber Dries van Noten, minimalist Raf Simons en romanticus Olivier Theyskens. Deze keer in de spotlight: de stoere zwart-wit creaties van Ann Demeulemeester!

Ann Demeulemeester (1959) wordt geboren in de Vlaamse stad Waregem. Nog voordat ze zich als modeliefhebber in Antwerpen vestigt, is ze een kunststudent in Brugge die helemaal geen interesse heeft in mode. Liever houdt de jonge Ann zich bezig met het bestuderen van schilderkunst en maken van portretten.

Gedurende haar drie jaar aan de kunstacademie raakt ze toch steeds meer gefascineerd door de kledingstukken die haar modellen dragen. Het is inmiddels 1978 en ze besluit fashion design te gaan studeren aan de Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen. Na haar afstuderen krijgt de Belgische al snel succes met haar ontwerpen, want in 1982 wint ze de Gouden Spoel. Deze jaarlijkse prijs is bestemd voor de meest veelbelovende modeontwerper.

ann demeulemeester portret zwartwit

Ann Demeulemeester

Weetje: Sinds 2000 is Demeulemeester ereburger van haar geboortestad.

Na een paar jaar freelancen vertrekt Ann Demeulemeester in 1986 met vijf van haar ex-medestudenten naar Londen. Hier proberen ze de aandacht te trekken met hun eigenzinnige collecties. En dat lukt ze. Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs, Marina Yee en zijzelf komen al snel bekend te staan als de Antwerpse Zes. Ze vormen niet per se een collectief, maar ze zetten wel als een groep Antwerpen op de internationale modekaart. Hun vernieuwende, avantgardistische en niet-traditionele ontwerpen zijn in de eighties - en ook daarna natuurlijk - een groot succes.

ann demeulemeester antwerp six

De Antwerpse Zes, met uiterst links Ann Demeulemeester

Een jaar voor haar vertrek naar Parijs start Ann Demeulemeester een eigen lijn met hubby Patrick Robyn. In 1991 is de tijd rijp voor haar eerste catwalk show tijdens Paris Fashion Week. Vijf jaar later debuteert ze met een menswear collectie en later worden hier ook schoenen en sieraden aan toegevoegd.

Weetje: Haar eerste eigen winkel opent Demeulemeester in 1999 in Antwerpen. Inmiddels verkoopt ze haar designs in dertig verschillende landen.

Zo weinig kleur als de ontwerpster gebruikt - slechts zelden spot je een kledingstuk in haar collectie dat niet zwart en/of wit is -, zo veel woorden zijn er om haar handschrift te beschrijven. Details, bijzondere snijtechnieken, asymmetrie, punk, leer, Japanse invloeden, seksualiteit, poëzie, gothic, menswear-inspired, laagjes, romantisch, militair, stoer en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Over de invloeden van herenkleding op haar damescollecties zei ze eens: “Maybe I’m naive, but with my feeling I don’t see the world being split into men and women. They are together in life. I work with one general idea of what atmosphere I want in the next collection. Since men and women are both part of the same world, it’s not something I divide.”

ann demeulemeester detail2

ann demeulemeester catwalk collage1

ann demeulemeester detail

ann demeulemeester catwalk collage

ann demeulemeester detail3

Ann Demeulemeester collecties door de jaren heen

Oké, héél af en toe laat Ann Demeulemeester zich verleiden tot een pop of colour.

ann demeulemeester kleur collage

Kleurrijke Demeulemeester creaties uit verschillende seizoenen

In de loop der jaren is Demeulemeester regelmatig gevraagd om creative director te worden van een groot modehuis (helaas verklapt ze geen namen). Iedere keer heeft ze 'nee' verkocht, omdat ze veel waarde hecht aan onafhankelijkheid. Dit uit zich ook in haar geringe contact met de pers en haar aversie tegen trends. Over haar eigenwijsheid zei ze tegen Vogue: "I’ve always done things my way. I am just a Flemish girl with her feet on the ground."

Door altijd trouw te blijven aan zichzelf, heeft ze sinds haar studietijd in de jaren '80 een flinke schare fans verzameld. Zo is zangeres Patti Smith haar muze slash grootste fan. En met name Demeulemeesters pakken en schoenen schitteren in menig modeblad en op de grootste streetstyle blogs.

Ann Demeulemeester patti smith

Ann Demeulemeester met muze en fan Patti Smith

ann demeulemeester laarzen collage

Demeulemeester boots gekiekt door Stockholm Streetstyle, Jak & Jil, Sea of Shoes en 5 Inch and Up

ann demeulemeester vogue editorial

Vogue editorial met daarin een look uit de spring-summer 2008 collectie van Ann Demeulemeester

ann demeulemeester w magazine

Ann Demeulemeester vestje in W Magazine editorial

ann demeulemeester vogue editorial2

Compleet Ann Demeulemeester ensemble in de Australische Vogue

ann demeulemeester jennifer aniston

Actrice Jennifer Aniston op een Marie Claire cover in een Ann Demeulemeester colbert

Wij zijn ab-so-luut Demeulemeester fans. Wat vind jij van haar ontwerpen?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top