Fashion

Planet Paris

En de Parijs Fashion Week line-up wordt steeds kleiner... Een update: Planet Paris rocks! Fashionscene's picks of the day zijn Jean-Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Christian Dior, Dries van Noten en Balenciaga voor een paar fashion memento's.

Dries van Noten SS07

Dries van Noten

Aankomende lente/zomer (het lijkt zo ver weg!) stuurt Dries van Noten ons fashion folks de straat op in een sporty look (Sporty Spice meets Posh Spice). De chill-modus was ingesteld voor de presentatie van de Antwerpse ontwerper. Hij kleedde zijn modellen, onder andere Jessica Stam en Sasha Pivovarova, in loszittende outfits met een minimalistische boventoon. Geen lichaamsvorm te bekennen boven de knieën. Denk aan oversized zomerjurken, tulprokken, pantalons met elastiek aan de onderkant van de pijpen en volumineuze (regen)jassen met ballonmouwen in korte en lange varianten. Maar Dries zou Dries niet zijn zonder luxe stofgebruik en opvallende prints. De glam-up zat ‘m in het glitter bomberjasje met kleurrijke vlekken, gympen met hoge (slee)hakken en de showafsluiter, de zwarte empire avondjurk.

Christian Dior

De eerste paar catwalk loopjes zorgden niet voor een grande entree. Modellen met gelikte bloempotkapselvariaties in stijve ambtenaar-meets-militaire kantoorpakken, in bijpassende grijstinten (lees: tam/slaapverwekkend/gaap), deden de kick-off voor de Christian Dior SS07 show. Kleine details als splitten in de mouw en borduursels zorgden ook niet voor de stokjes om je ogen op te houden. Vergeet de strenge kostuums, dat was gewoon een slechte warming-up van John Galliano. De flamboyante hoofdontwerper maakte het goed door zijn innerlijke Griekse godin met ons te delen. Off-shoulder tops, zwierende avondjurken en elegante (cocktail)jurken met gedrapeerde plooien voorkwamen een Dior domper.

Christian Dior SS07
Balenciaga SS07

Balenciaga

Van de Griekse oudheid reisde de catwalk tijdmachine naar de super future, de show van Balenciaga. Hoe rock-‘n-roll je in het jaar 2207? Het Italiaanse modehuis had het antwoord. Stugge smokings met mouwloze overhemd-blazer-pantalon met wortelpijpen en überstrakke 80’s one-shoulder jurkjes. Geen nood, je hoeft je bloedsomloop niet volledig af te klemmen volgens Nicolas Ghesquière. Hij stuurde zijn modellen ook in overhemdjurken, slobbertopjes, korte jasjes met brede halslijn en cape mouwen de catwalk op. De creative director trok het The Jetsons/Terminator/Mad Max thema door met latex/gouden leggings (met kniestukken), glitter en leren mini-jurken en grof gehaakte off-shoulder jurkjes in het brons (Mad Max!). De showstopper was de witte legging met gouden platen erop.

Vivienne Westwood

Rainbow Bright goes 80’s punk. Dat was het decor voor de geelharige ontwerpster. Vivienne Westwood zette wederom een levendige collectie neer. Krijtstreep graffitiachtige capes, volumineuze zijden (schoolbal)jurken en Victoriaans maxi jurkjes met pofmouwen zijn een paar items uit Westwood’s moderne sprookjesbos. Maar wat kun je alledaags aan? De draagbaarheid zit ‘m onder andere in de baggy pantalons met smalle pijpen, de topjes met ‘I Am Expensiv’, zwarte hoodie jumpsuit met pofmouwen en de zwarte trenchcoat met grove ruches.

Vivienne Westwood SS07
Jean Paul Gaultier SS07

Jean-Paul Gaultier

Al dertig jaar zit je in de bizz, dus wat doe je dan als je Jean-Paul Gaultier heet? Alle iconische ontwerpen voorbij laten komen over de catwalk. Een blast from the past Madonna looks, zoals de motorjack-bustiertop-tule rok combinatie, het Vogue krijtstreeppak en de kegelvormige borsten. Gaultier’s matrozenlook kwam zelfs 2 keer voorbij; eerste keer: het oude-vertrouwde truitje, tweede keer: in jurkvorm met fluffy onderkant (lees: wasserette borstel look-a-like). Het was duidelijk dat de show uit twee delen bestond, want het bestond niet alleen uit JPG’s ontwerpen uit de oude doos. Van het verleden naar het heden, naar de sportschool om precies te zijn. Vrij eenvoudige zwartwitte sporty combi’s van pantalon shorts, baggy hoodies,  rokjes en blazers met ruches als mouwen werden opgevolgd door een zoete regenboog kleurenpalet van satijnen baseball varianten: jacks, korte en lange jurkjes, shorts en capri’s. Gaultier sloot af met net zo lollipopkleurige bustier tulp- en empirejurken voor de zoete nasmaak. (Nana)

Deel dit artikel
Back to top