Fashion

De fashionable Daiquirí

Van cocktails krijgen modemeisjes nooit genoeg (kan ik je uit ervaring vertellen). Op fashionfeestjes vliegen de mojito’s, cosmopolitans en daiquirí’s om de oren. Nu kon ik die laatste al nooit uitspreken (ik zei altijd ‘dai-kié-rie’, maar het blijkt ‘dék-kir-rie’ te zijn…).

Het mixje heeft zelfs een mooie historie: hij werd een eeuw geleden uitgevonden door mijningenieur Jennings Stockton Cox. Hij mixte Bacardi Superior Rum met suiker en limoensap en vond zo verkoeling na een zware dag in de mijnen van Daiquirí, Cuba. Een tijdje later ontmoette Cox de Amerikaanse marineofficier Lucius W. Johnson. Cox maakte de cocktail voor Johnson tijdens zijn bezoek aan Cuba, die vond het zo’n succes dat hij een grote hoeveelheid Bacardi Superior rum in het ruim van zijn schip liet plaatsen voordat hij het eiland begin 1910 verliet. Johnson reisde verder, maar liet bartenders overal waar hij kwam een Daiquirí voor hem mixen. En zo is het dus allemaal begonnen…

Nou willen we de daiquirí niet alleen drinken, maar ook zelf kunnen maken voor onze andere mode (en niet mode)-vriendinnetjes. Het blijkt gelukkig niet zo moeilijk te zijn! Je hebt maar drie dingen nodig: limoen, suiker en witte rum. En natuurlijk een fijne shake-beker (of iets wat daarvoor door mag gaan), een mooi glas en een beetje handigheid.

Om te vieren dat deze cocktail honderd jaar geleden werd bedacht, brengt Bacardi in december een collectors item op de markt: de Limited Edition Heritage fles. Deze heeft het recept én de looks van toen! Er komt slechts een beperkt aantal flessen naar Nederland, dus wie een exclusief exemplaar in handen wil krijgen, moet er snel bij zijn. De fles zit in een houten kist met rood fluwelen binnenkant en is vanaf eind 2009 verkrijgbaar bij exclusieve horecazaken en vanaf begin 2010 bij Gall & Gall.

Het originele Bacardi Daiquirí recept:

Ingrediënten

40ml Bacardi Superior Rum

25ml limoensap

2 barspoons fijne witte suiker

cocktailglas

Bereiding

Koel het glas voor met crushed ice. Doe de suiker en het limoensap in een mengbeker en voeg als laatste Bacardi Superior Rum toe. Roer even goed door met een lepel. Vul de mengbeker helemaal met ijsblokjes en schud krachtig. Haal het ijs uit de beker, schenk de cocktail in het glas. En serveer op een servetje… (Monique)

Deel dit artikel
Back to top