Fashion

Bas Kosters

Bas Kosters. Een bekende naam in de modewereld. Hij is een designer, maar beter gezegd een duizendpoot creatieveling. Zijn stijl is opvallend, zo ook zijn schilderijen en muziekoptredens.

Bas Kosters1)     Wat is je allervroegste fashion-related herinnering?

“Toen ik ongeveer een jaartje of 5 was in de achtertuin bij mijn ouders. Samen met de buurkinderen speelde ik Sesamstraat, helemaal onder de groene make-up van mijn moeder en een groene omgekeerde pyjama. Niet zozeer een mode gerelateerde flashback, maar wel erg Bas Kosters.”

2)     Het is alweer 3 jaar geleden dat je de Robijn Fashion Awards won. Wat deed dat met jou en je werk?

“Het was een positieve ervaring. De Robijn Fashion Awards heeft mij op de kaart gezet. Het had een enorme invloed op mijn opdrachten. Denk maar aan mijn samenwerking met Bugaboo. Dat leverde heel veel publiciteit op.”

3)     Waar ben je momenteel mee bezig?

“Ik ben bezig met mijn nieuwe collectie. Druk bezig met de productie, castings van modellen, etc. Ik zal het eind februari presenteren aan de Nederlandse modepers. Het is een damescollectie die totaal anders is, maar toch weer erg Bas Kosters…”

4)     Je bent een duizendpoot modetalent. Waar haal je op dit moment het meeste plezier uit, en waarom?

“Wanneer de studio goed gaat, wanneer dingen tot een positief resultaat leiden. Ik kan ook erg genieten van bijvoorbeeld installaties maken, zoals ik heb gedaan voor de tentoonstelling in Den Haag, Fashion NL. Dat was de perfecte gelegenheid om facetten anders te doen dan wat je normaal doet bij een modeshow. Op projectbasis werken is ook een onderdeel dat ik leuk vind; dat pure, zonder je team, in je eentje creatief bezig zijn. Vorig jaar werd ik gevraagd om naar Miami te gaan. Daar heb ik een week geschilderd en geëxposeerd.”

5)     Beschrijf je stijl.

“Communicatief, direct, kritisch, enthousiasmerend.”

Bas fish

6)     Wie/wat heb je in je hoofd wanneer je ontwerpt?

“Ik heb geen bepaalde doelgroep en/of muze in mijn hoofd. Er zijn natuurlijk persoonlijkheden die me inspireren, maar ik heb geen specifiek type waar ik naartoe trek. Mijn werk heeft geen bijbedoelingen, het is puur. Het publiek vindt z’n eigen weg wel naar mij toe. Het zijn jonge mensen, maar ook mensen van mijn eigen leeftijd en ouder. Mijn ontwerpen vertellen een verhaal.”

7)     Wat zou je nooit in een Bas Kosters collectie terug vinden?

“Niets, denk ik. Ik werk niet alleen met wat ik mooi vind, want soms wil je ook bepaalde dingen aan de kaak stellen. In mijn laatste collectie had ik bijvoorbeeld beige denim kniebroeken. Hiermee wilde ik commentaar geven op de saaiheid van de kaki, maar dan met een twist; esthetische normen voorbij gaan om iets onder de aandacht te brengen. Zeg nooit ‘nooit’.”

8)     Wat is voor jou de topnotch opdracht/deal/bezigheid ?

“Commerciële bedrijven vind ik een spannend werkveld. Grappig zou Shell, BP, Philips of een andere multi-national zijn. Het lijkt me super interessant om ergens voor te werken dat helemaal het tegenovergestelde is van wat je doet.”

9)     Hoe staat de Nederlandse modewereld op de internationale modekaart volgens jou?

“Steeds beter. De oude designers ‘boom’ was erg conceptueel, het soort ‘koude Nederlandse mode’. De nieuwe generatie ontwerpers brengt er meer variatie in, mede door de openheid in de maatschappij van nu. Het loopt goed en dat is gelijk het bewijs dat het steeds sterker op de kaart staat. Dat merk je ook in het buitenland, daar staan ze open voor de Nederlandse mode en ze reageren altijd enthousiast.”

Bas dollBas T-shirts

10) Hoe/waar hoop je jezelf te zien over 10 jaar?

“Soms denk ik eraan om uit Nederland te vertrekken, maar het heeft een fijn creatief milieu. Ik hoop dat de studio flink is gegroeid in 10 jaar tijd, dat ik een eigen winkel run, werk met een meer constructiever systeem en dat al mijn inzet positieve uitkomsten heeft.”

11) Op 23 december ben je verantwoordelijk voor de look ‘n’ feel voor Bacardi B-Live en je staat op het podium. Kun je een tipje van de sluier oplichten wat betreft de plannen die je daarvoor hebt?

“Ik sta op het podium met Aux Raus, een punkgabber band uit Amsterdam. Verder ben ik ook op de vloer aanwezig. Ach, je moet gewoon gezellig zelf komen kijken.”

Deel dit artikel
Back to top