Fashion

Modellentrends

Wat mode zo interessant maakt? Het verandert zo vaak. Ronde vormen, rechte lijnen, felle kleuren, zachte kleuren. En niet alleen de kleding wisselt, de modellen veranderen mee…

marilyn monroeLaten we even terug gaan naar de jaren '30, '40. Het is de tijd van ’s werelds eerste fotomodel: Lisa Fonssagrives. Ze staat op de cover van de Town & Country, Fanity Fair en Life. Een nette, conservatieve look was de trend. Alhoewel hét stijlicoon van die tijd, actrice en zangeres Marilyn Monroe niet zo keurig was. Dankzij haar werd een vrouwelijk, sensueel maar ook rond en mollig uiterlijk populair.

Alles verandert in de jaren '50. Het modebeeld is jeugdig en onopgesmukt. De jeugdcultuur ontstaat, met acteur James Dean als het prototype van de rebelse jongeren. Spijkerbroek, T-shirt en leren jack maken de outfit. Stijliconen zijn de actrices Brigitte Bardot en Audry Hepburn. Het model Christa Päffgen, bijnaam Nico is hét model van die tijd. Ze is de zangeres voor de band The Velvet Underground en loopt modeshows voor Chanel.

In de jaren '60 wordt het ultradunne model opeens populair. Twiggy (Leslie Hornby) is het eerste broodmagere fotomodel. Modellen zijn niet alleen dun, ze zijn ook poppig en meisjesachtig met veel donkere, zware make-up. En opvallend: in deze tijd is, net als nu, veel kleding geïnspireerd op pop-art en grafische prints.

In de jaren '70 komt de uniseksmode op. Mannen en vrouwen dragen dezelfde kleding, kapsels en sierraden. De stijl is ordi-chic, overgenomen uit series als Dallas en Dynasty.

In de jaren '80 is de mode vooral groot, oversized, veel vleermuismouwen (Abba), maar ook sportief: polokraagjes en sweatshirts. De modellen van deze tijd zijn Cindy Crawford en Claudia Schiffer.

Inspiratie van de straat en popartiesten, dat is het modebeeld in de jaren '90. Anti-mode is het woord, kleding is kapot en versleten. Modellen zijn Tyra Banks, Naomi Cambell, Heidi Klum, Linda Evangelista, Christy Turlington. Ze hebben het ‘perfecte’ lichaam: lang, slank en grote borsten.

En dan 2000... We zien weer veel punk, vintage, streetwear. De mode kijken we af bij rappers en popsterren en actrices. En de modellen? Vaak erg dun (junkielook). Het grootste voorbeeld: Kate Moss.

Zoals je ziet… modetrends verdwijnen, maar komen ook weer terug. Welke trend zie jij graag weer terug? (Juliette)

Deel dit artikel
Back to top