Health

De 5 meest schadelijke stoffen in cosmeticaproducten

De 5 meest schadelijke stoffen in cosmeticaproducten

Dagcrème, make-up, deodorant, shampoo en body lotion zijn nog maar een paar van de producten die de gemiddelde vrouw dagelijks gebruikt. Maar wist je dat cosmetica en verzorgingsproducten vaak schadelijke stoffen bevatten? En dat deze op langere termijn ook echt kwaad kunnen doen? Tijd om je te verdiepen in de ingrediëntenlijst van je favoriete producten! 

Kijk maar eens naar de ingrediënten op je shampoofles of een tube handcrème. Ze staan vol met onbegrijpelijke termen en stoffen waarvan we geen idee hebben wat het zijn. Niet zo fijn dus om erachter te komen dat je misschien al twintig jaar een shampoo gebruikt die een stof bevat die kanker kan veroorzaken. Of een lippenbalsem die je zuurstofcirculatie blokkeert waardoor je lippen alleen maar nóg droger worden... Hieronder vind je 5 stoffen die je beter kunt vermijden.

Minerale oliën

Minerale oliën worden veelgebruikt in de cosmetische industrie. Zo zitten ze bijvoorbeeld in moisturizers en styling gels en worden ze bijzonder veel gebruikt in babyproducten en lipproducten zoals Vaseline en Labello. Minerale oliën worden veelgebruikt omdat ze geur- en kleurloos zijn en een lange houdbaarheid hebben. Er bestaan sterke vermoedens dat minerale olien kankerverwekkend zijn en daarnaast sluiten ze de huid af waardoor de zuurstof- en vochtcirculatie geblokkeerd wordt. Zo ontstaat ook de bekende Labello verslaving. Je smeert met de balsem omdat je droge lippen hebt, maar blokkeert daarmee de zuurstofcirculatie. Je vochthuishouding raakt van slag, met als resultaat: droge lippen. En dus ga je nóg meer smeren. 

Op het etiket: paraffube, vaseline, liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil.

Parabenen 

Parabenen worden in cosmetica gebruikt als conserveringsmiddel. Ze zorgen ervoor dat schimmels en bacteriën niet groeien, waardoor je make-up producten, crèmes, gezichtsreiniger, deodorant en shampoo niet bederven. De laatste tijd zijn parabenen vaak negatief in het nieuws, aangezien ze in verband worden gebracht met kanker en dan in het bijzonder borstkanker. Het stofje zou zich door de huid kunnen dringen en door de zwakke oestrogene werking kankercellen kunnen ontwikkelen.

Op het etiket: methylparabenen, ethylparabenen, bethylparabenen, propylparaben,butylparaben, BHA, BHT.

Sulfaten

Sulfaten worden onder andere gebruikt in (goedkope) shampoo's, douchegels, gezichtsreinigers en handzeep. De stof wordt gebruikt omdat hij goedkoop is en ervoor zorgt dat producten lekker schuimen. Naast verzorgingsproducten, wordt SLS ook veel gebruikt als reinigingsmiddel in de industriële sector (kun je je voorstellen hoe aggressief deze stof is). SLS kan de natuurlijke beschermlaag van je huid aantasten, dringt je lichaam in en kan via de bloedbaan zelfs terechtkomen in je ogen en organen. Huidirritatie, allergiën, haaruitval kunnen gevolgen zijn van het gebruik van SLS. 

Op het etiket: sodium lauryl sulfate, SLS, sodium laureth sulfate, SLES, natriumlaurylethersulfaat.

Kunstmatige parfum

Synthetische parfums kunnen ftalaten bevatten. Deze verstoren de hormoonhuishouding, zijn mogelijk kankerverwekkend en kunnen astma en allergie veroorzaken. Ook essentiële oliën kunnen synthetisch zijn. Wil je wel graag een product met een lekkere geur gebruiken? Ga dan voor een olie die puur natuur is (op de verpakking herkenbaar als: gecertificeerde biologsiche essentiële olie). 

Op het etiket: parfum, fragrance, perfume.

Triclosan 

Triclosan is een anti-bacteriele stof die bij een hoge dosis de hormoonhuishouding in de war kan brengen. Ook wordt de stof in verband gebracht met hartaandoeningen. Triclosan wordt gebruikt in sommige merken tandpasta, om onstoken tandvlees tegengaan of in deodorant en anti-bacteriële handzepen. Best gek om deze stof dagelijks te gebruiken als je bedenkt dat  triclosan in 1969 geregistreerd werd als bestrijdingsmiddel...

Op het etiket: Triclosan en triclocarban

 

Mis jij nog een schadelijke stof op dit lijstje? Laat het ons weten!

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top