Fashion

Topmodel Cate Underwood over gangstermuziek, polaroids en onze hoofdstad

Tijdens de opening van de eerste Mauro Grifoni-winkel in Amsterdam stond niemand minder dan Mauro’s muze Cate Underwood achter de draaitafels. Dit multi-talent is behalve succesvol model (lees: Vogue, i-D, All Saints, Harper’s Bazaar en L’Officiel) ook fotografe, styliste en deejay. Onder genot van een wijntje en een sigaret sprak Backstage Fashion Reports met het model over reizen, gangstermuziek en perfectionisme. “I want to share my taste and feelings with everyone.De eerste keer in Amsterdam, hoe vind je het? “Fantastisch! Ik reis heel veel, maar was nog nooit eerder in Amsterdam geweest. Het was precies hoe ik hoopte, klein, gezellig en met uiteenlopende architectuur. Ik heb het ontzettend naar mijn zin hier en moet vooral heel hard lachen als ik mensen zie fietsen met een paraplu. Op de fiets mét een paraplu!” Je nieuwe favoriete stad? “Nee dat niet. Ik reis heel graag en heel veel, maar Londen, mijn thuishaven, blijft mijn favoriet. Op nummer twee staat Berlijn, denk ik. Hier heb ik een maand geleden New Year’s Eve gevierd, veel musea bezocht en leuke, nieuwe mensen ontmoet. Het is zo’n creatieve stad die je omarmt zodra je binnenkomt.”

Voor de laatste campagne voor Mauro Grifoni stond je zowel voor als achter de camera, hoe ging dit in zijn werk? “Ik maak graag zelfportretten. Dit is ontstaan doordat ik veel alleen reis en niet vaak iemand heb die mij kan fotograferen. Bovendien kan ik door zelf foto’s te maken ook precies bepalen wát er gefotografeerd wordt. Ik ben heel perfectionistisch en wil precies over kunnen brengen wat ik in mijn hoofd heb. Op manier heb ik de touwtjes in handen. Daarnaast werk ik op mijn reizen veel met polaroid en dat heb ik nu voor Mauro ook weer gedaan.”

Behalve model en fotografe ben je ook deejay. Niet een beetje teveel van het goede?

“Nee, ik heb nou eenmaal een enorme drive om van alles te doen. Ik ben zo gepassioneerd en heb zo veel ideeën. Zodra ik de kans heb om ze uit te voeren doe ik dat. Daarnaast kan ik ook totaal opgaan in mijn werk, als ik fotografeer of draai heb ik geen benul meer van tijd en plaats, ik ben totaal in extase en kan dan uren doorgaan.” Hoe omschrijf je je eigen muzieksmaak? “Goede vraag, ik heb waarschijnlijk de meest bizarre muziekstijl die je ooit hebt gehoord. Ik haal veel inspiratie uit mijn jeugd waarin ik naar rock ’n roll en electronic luisterde, typische nineties muziek. Daarnaast houd ik ook ontzettend van dansen en dat kan nou eenmaal het beste op sexy gangstermuziek.” En als je moet kiezen voor slechts één beroep? “Fotografie. Ik hoop mezelf uiteindelijk te kunnen ontwikkelen tot een succesvolle fotograaf, 24 uur per dag alleen maar fotografie. Ik woon dan in een mooi loft met fantastisch uitzicht en werk voor tijdschriften als i-D in de wat meer alternatieve nichesector van de mode-industrie. Ik wil precies kunnen doen wat ik zelf wil, zonder grenzen, regels of budget. Ik wil mijn passie en mijn ideeën met iedereen kunnen delen.” Bronnen beeld: Instagram Cate Underwood / Undervoodoo

Deel dit artikel
Back to top