Gezichtsverzorging

Is het écht nodig om een uitgebreide skincare routine te hebben?

Is het écht nodig om een uitgebreide skincare routine te hebben?

Ons TikTok, Instagram en Pinterest staat er vol mee: influencers met een prachtige huid die hun duizend-stappen skin care routine laten zien. Alle producten bij elkaar opgeteld zijn maar een duur grapje en dat is niet iets wat iedereen kan betalen. Je vraagt je al snel af of zo'n lange skin care routine écht nodig is voor een mooie, egale huid. Lees snel verder voor het antwoord!

Skin care routines voor een mooie huid

Heb jij ook tientallen skin care producten in je badkamerkastje staan? Of red jij je wel met een plens water in je gezicht en wat crème? Wat je ook kiest; wat is nu de juiste manier om je huid schoon en gezond te krijgen? LINDA.meiden ging in gesprek met dermatoloog en founder van drs Leenarts Skincare, Marjolein Leenarts. Zij benadrukt vooral dat als het om skin care gaat, dat less is more een belangrijk statement is. 'Een gezonde huid heeft niet zoveel nodig', stelt Leenarts. 'Consuminderen is sowieso duurzamer.' Aha! Niet alleen is het onnodig voor je huid, ook voor het milieu is (te) veel skin care producten niet prettig.

Welke stappen wel?

Een duizend-stappen routine hebben is dus niet nodig, maar het ligt compleet aan je huid wat je wél nodig hebt. De basis hierin is vooral belangrijk. 'Belangrijk is vooral om de huid goed te reinigen, dus om make-up te verwijderen. Daarnaast moet je je huid goed tegen de zon beschermen en als je huid droog is een verzorgende crème gebruiken', zegt Leenarts daarover. 'Elke huid is natuurlijk anders, dus het is lastig om één advies te geven. Als je een droge huid hebt is het belangrijk te kijken naar werkzame ingrediënten, als glycerine en ureum. Als je een vette huid hebt kun je bijvoorbeeld weer een stevigere reiniger gebruiken. Belangrijk is vooral om te kijken hoe je huid erop reageert. Als je huid na het reinigen helemaal droog en trekkerig aanvoelt, is dat geen goed teken.'

Hoe zit dat dan met de prijs?

Let's talk money. Zit er ook echt verschil in werking als je bijvoorbeeld kijkt naar een dagcrème? Het is daarvoor slim om altijd even de ingrediëntenlijst te bekijken, maar volgens Leenarts is geen enkel ingrediënt zó duur. Een 'clean' dagcrème van drie euro kan dus net zo goed werken als een crème van zestig euro.

Al met al gaat het bij skin care vooral om uitproberen. Misschien wil jouw huid alleen met dure crèmes en serums werken, of juist andersom! Proberen, proberen, proberen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top