Health

Wat is het verschil tussen collageen en gelatine?

Wat is het verschil tussen collageen en gelatine?

Heb jij ooit al eens gehoord van collageen en gelatine? Dit zijn twee van de populairste anti-aging supplementen. Gelatine wordt ook vaak in recepten gebruikt. Ben jij nou benieuwd wat het verschil is tussen deze twee. Lees dan gauw dit artikel verder!

 

Dit zijn collageen en gelatine

Een cruciaal eiwit voor het menselijk lichaam is collageen. Zowel van vitaal belang voor de stevigheid en elasticitieit van de huid als voor de gezondheid van onze gewrichten, botten en ander bindweefsel. Zodra we ouder worden, maken we minder collageen aan. Dit zorgt uiteindelijk voor tekenen van veroudering zoals rimpels en het zwakker worden van gewrichten. We gaan opzoek naar voedingsbronnen die collageen bevatten of we willen juist de aanmaak ervan stimuleren.

Maar wat is gelatine nou precies? Gelatine is een eiwitproduct afgeleid van collageen en krijg je door het koken van dierlijke botten, huid en bindweefsels. Het ingrediënt komt veel voor in voedingsmiddelen en staat bekend om het vermogen om te geleren. Het wordt veel gebruikt in producten als gelei, marshmallows, yoghurt en nog veel meer desserts.

Collageen en gelatine kunnen huidveroudering verbeteren. Denk aan droogheid, schilfering en een verlies aan elasticiteit. Uit onderzoeken is gebleken dat de collageenproductie van de huid kan worden gestimuleerd en een anti-aging effect kan hebben. Ideaal toch? Toch zit er een verschil tussen collageen en gelatine.

 

Het verschil 

Maar wat is nou eigenlijk het grooste verschil tussen collageen en gelatine? Het heeft te maken met de chemische structuur. Collageen is in zijn natuurlijke vorm gevormd door een drievoudige helix en die bestaat weer uit 3 ketens met elk meer dan 1000 aminozuren. Gelatine heeft daarentegen een gedeeltelijke hydrolose of breuk ondergaan en dit betekent dat het bestaat uit kortere aminozuurketens. Gelatine is hierdoor makkelijker te verten dan collageen. Collageen lost op in zowel warm als koud water en gelatine lost alleen op in warm water. Gelatine kan daarnaast een gel vormen die dikker wordt als hij afkoelt en collageen heeft dit niet.

 

Overig

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam en gelatine is een afgebroken vorm van collageen. Ze hebben identieke voedingsprofielen en kunnen allebei de gezondheid van zowel je huid, haar en nagels verbeteren. Collageen wordt meestal gebruikt als een licht verteerbaar voedingssupplement. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen toevoegen aan koffie of thee. Gelatine kun je daarentegen gebruiken voor culinaire toepassingen. Zo kun je er zelfgemaakte gelei of gummies mee maken of je maakt sauzen en dressings dikker. Als jij je eiwitinname wilt verhogen, dan kun je het beste gaan voor collageensupplementen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top