Interior

Alles wat je moet weten over verlichting in huis

Alles wat je moet weten over verlichting in huis

Een héél belangrijk detail in het interieur: verlichting. Je kunt je stulpje nog zó mooi inrichten, maar met de verkeerde verlichting komt je ruimte niet tot zijn recht. Of je nu een gezellige sfeer wilt creëren of een ruimte wilt verlichten om te werken, de juiste verlichting kan het allemaal doen. In dit artikel vertellen we je meer over de juiste verlichting voor in huis.

Natuurlijk licht

Laten we beginnen met de meest natuurlijke vorm van verlichting: zonlicht. Het brengen van natuurlijk licht in je huis is een geweldige manier om een ruimte te verlichten en te verfrissen. Open gordijnen en jaloezieën overdag om zoveel mogelijk zon binnen te laten. Zorg ervoor dat je meubels en decoraties niet voor ramen staan, waardoor het natuurlijke licht wordt geblokkeerd.

Kleurtemperatuur

Wist je dat de kleur van het licht invloed heeft op de sfeer in een ruimte? Warme tinten zoals geel en oranje creëren een gezellige en ontspannende sfeer, terwijl koele tinten zoals blauw en wit een heldere en levendige ambiance geven. Overweeg het gebruik van slimme lampen die de kleurtemperatuur kunnen aanpassen op basis van je behoeften en stemming.

Plafondlampen

Een opvallende plafondlamp kan het middelpunt van een kamer worden. Plafondlampen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen, van klassiek tot modern en van kristal tot hout. Kies er een die past bij de algehele inrichting van de ruimte en laat het licht sprankelen.

Sfeerverlichting

Tafellampen zijn niet alleen praktisch, maar ook decoratief. Plaats tafellampen op nachtkastjes, bijzettafels of zelfs op de eettafel om een warme gloed te creëren. Lampenkappen met verschillende texturen en patronen kunnen een extra toevoeging aan je interieur zijn.

Hanglampen

Hanglampen zijn perfect voor het verlichten en het benadrukken van bijvoorbeeld je eettafel. Plaats een hanglamp, of meerdere hanglampen, boven je tafel. Hanglampen zien er niet alleen gezellig uit, maar ze zijn ook nog eens functioneel. Nog geen geschikte hanglamp gevonden? Bij Kwantum vind je een breed assortiment aan prachtige hanglampen.

Kaarslicht

Kaarsen zijn natuurlijk onmisbaar. Je gebruikt ze om een romantische en rustgevende sfeer te creëren. Plaats ze op de eettafel voor een intiem diner, op de salontafel voor een ontspannen avond, of in de badkamer voor een spa-gevoel. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor geurkaarsen, om er nóg meer van te genieten.

Dimmers

Installeer dimbare schakelaars in je huis om de helderheid van de verlichting aan te passen aan de gewenste stemming. Hiermee kun je de verlichting dimmen voor een ontspannen avond of deze helderder maken voor taken die meer licht vereisen, zoals koken of werken. Ideaal!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top