Health

Verstopte neus: hoe komen we er vanaf?

Verstopte neus: hoe komen we er vanaf?

Een verstopte neus, wat irritant! We kennen het allemaal wel. Je wilt gaan slapen, maar je kunt niet fatsoenlijk ademen. Wat nu? Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om weer fatsoenlijk te kunnen ademen. Niet alleen voldoende slaap en het drinken van water. Nee nog veel meer. Zeg maar dag tegen die verstopte neus.

Verstopte neus

 

1. Neusspray 

Het eerste waar we aan denken als onze neus verstopt zit. Het werkt fantastisch, want we kunnen dan eindelijk weer even vrij ademen. Pas er alleen wel mee op, want neusspray kan heel verslavend werken en dat is natuurlijk niet goed voor je. Je hebt neussprays in verschillende varianten. Zo is een spray met natriumcholoride eigenlijk een beetje hetzelfde als keukenzout. Deze neusspray wordt ook wel zoutoplossing genoemd en zorgt ervoor dat het slijm in je neus wordt verdunt. Je kan hierdoor makkelijker snuiten. De andere spray is met xylometazoline. Hij werkt net wat sterker als de zoutoplossing, omdat xylometazoline de bloedvaatjes vernauwt in de slijmvliezen van de neus. De zwelling vermindert en je kan hierdoor makkelijker door je neus ademen.

Let er wel op dat je neusspray maar maximaal voor zeven dagen achtereen kunt gebruiken!

 

2. Spoelen met zout

Water met zout is een ideale oplossing. Je neus gaat tijdelijk weer open en het enige wat je nodig hebt is keukenzout en warm water. Het handigste is om een neusdouche of spuit te kopen bij de apotheek, maar mocht je dit zo niet bij de hand hebben dan kun je ook een kommetje gebruiken. Zo ga je te werk:

  1. Doe één afgestreken theelepel keukenzout in een mok en voeg hier 200 mililiter lauwwarm water bij. 
  2. Vul het kommetje voor de helft met zoutoplossing. 
  3. Druk één van je neusgaten dicht en snuif de zoutoplossing door je neus op, tot het in je keel komt. 
  4. Spuug nu de zoutoplossing uit via je mond. 

 

3. Water drinken

Drinken, drinken en nog meer drinken. Door voldoende water te drinken, verdun je het slijm in je neus. Weg met die verstopte neus. Thee drinken telt natuurlijk ook als water drinken. Lekker theeleuten!

 

4. Vicks VapoRub

Ken je deze inhalatiedamp van vroeger nog? Je weet wel dat middeltje dat op je borst werd gesmeerd als je pijn op je borst had of een griepje te pakken had. Het werkte harstikke goed! De menthol en eucalyptus zorgen ervoor dat je verstopte neus weer opengaat. Smeer dus voor het slapen gaan een dikke laag onder je neus.

 

5. Stomen

Last but not least is een potje stomen. Het inademen van stoom kan worden verrichten. Ook een warme douche kan helpen. Je hebt geen menthol, kamille of eucalyptus nodig, want deze zouden je slijmverliezen alleen maar kunnen irriteren. Zo krijg je alleen maar meer last van je dichte neus. Om vrij te kunnen ademen heb je dus alleen hete stoom nodig. Stomen maar!

Bron: Cosmopolitan.com
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top