Fashion

Kleren maken de man: hoe kies je het perfecte pak?

Kleren maken de man: hoe kies je het perfecte pak?

Heb je man of vriend binnenkort een officiële gelegenheid waarvoor hij er op zijn best uit wil zien? Veel mannen dragen tegenwoordig bijna nooit meer een pak en misschien is het voor hem dan ook nog wat onwennig. Dus, hoe kies je nu een perfect pak, hoe draag je het en waar let je op? Wij geven je 5 handige tips.

Tip 1: Kies de juiste kleur

De kleur van je pak is ontzettend belangrijk en het eerste wat opvalt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zwart, grijs of blauw. Zwart wordt vaak gezien als een formele kleur en is daarom geschikt voor bijvoorbeeld begrafenissen of sollicitatiegesprekken. Grijs en donkerblauw daarentegen wordt gezien als iets minder formeel, maar wel erg zakelijk en stijlvol. Een mooi mannenpak in lichtere tinten, zoals lichtgrijs of beige, is geschikt voor allerlei verschillende gelegenheden, zoals bruiloften of zakelijke afspraken. Koningsblauw, bordeaux en andere kleuren zijn weer iets informeler dan grijs en kunnen daarom goed gedragen worden tijdens informele evenementen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een kleur kiest die goed bij je past en waar jij je lekker in voelt. Blauw- en grijstinten zijn bijvoorbeeld erg mooi als je ogen een soortgelijke tint hebben en het laat ze extra spreken. Beige en roze zijn van die schakeringen die, afhankelijk van de tint van je huid, je erg mooi staan of je juist bleek doen lijken.

Tip 2: Kies de juiste stof

Naast de kleur van je pak, is ook de stof enorm belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor wol of katoen, omdat deze materialen comfortabel zitten én ademen. Zo kom je niet in de problemen wanneer het warm weer is of wanneer je last hebt van zweetplekken onder je oksels. Bij de aanschaf van een goed en comfortabel kostuum is het echt belangrijk dat je kiest voor kwaliteit. Je hoeft echt niet direct voor een maatpak te kiezen, maar wees wel kritisch op dit vlak. Stoffen van mindere kwaliteit zullen namelijk snel kreuken en dat staat natuurlijk niet zo mooi. In een pak van goedkope stof en fit zal je je dan ook ontzettend oncomfortabel voelen en dat is funest voor je uitstraling. Enne, als je weet dat het duurste pak ooit zo’n € 730.000,- kostte, valt de prijs van jouw kostuum zeker mee!

Tip 3: Kies de juiste fit

Het vinden van de perfecte fit kan soms een uitdaging zijn. Een goed passend pak zorgt er immers voor dat je er slanker en stijlvoller uitziet. Zorg daarom dat je weet welke maat je hebt door de maten goed op te nemen. Let ook op het lichaamstype. Is je vriend of man lang en slank, kort en slank, of juist wat steviger? Er zijn pakken met speciale korte en lange maten. Voor de slanke man is een slim-fit kostuum erg geschikt. Ook erg belangrijk is, is dat de pantalon niet te lang of te kort is. Als deze precies de juiste lengte heeft, valt hij het mooist. ‘Hoog water’ is natuurlijk geen gezicht, maar als de broek te lang is en dus opgepropt zit om de enkels, staat het ook niet zo mooi. Wil je graag gaan passen, dan kun je uiteraard ook altijd in de winkel zelf verschillende maten, kleuren en modellen uitproberen.

Tip 4: Kies de juiste accessoires

Accessoires kunnen net dat beetje extra geven aan jouw outfit. Denk hierbij aan een stijlvolle das of strik en pochet in een bijpassende kleur/print. Een paar mooie schoenen en sokken mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Verder kun je nog denken aan een chic horloge en manchetknopen. Let er wel op dat deze accessoires niet té opvallend zijn, want dan kan het al snel too much worden.

Tip 5: Draag het pak op de juiste manier

Als je dan eindelijk het perfecte pak hebt gevonden, is het belangrijk om deze ook op de juiste manier te dragen. Zorg ervoor dat je overhemd strak in je broek zit en draag geen sneakers of sportschoenen onder je pak. Ook is het belangrijk om je jasje dicht te knopen wanneer dit wordt verwacht en om deze open te laten wanneer dit meer gepast is.

Kortom, er komt nog heel wat kijken bij het kiezen van het perfecte pak. Het vinden van de juiste kleur, stof en fit is enorm belangrijk, maar vergeet ook zeker niet de accessoires en hoe je het pak draagt. Wanneer jullie deze tips in gedachten houden, ben ik ervan overtuigd dat jouw vent er stralend uitziet tijdens die speciale gelegenheid!

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top