Fashion

Zo voorkom je dat je de verkeerde maat bh draagt

Zo voorkom je dat je de verkeerde maat bh draagt

Wist je dat zo’n 80 procent van de vrouwen eigenlijk de verkeerde bh-maat draagt? Dit kledingstuk wordt door de meeste vrouwen elke dag gedragen. De juiste maat is daarom heel belangrijk. Dit is wat je moet weten om geen snijdende bandjes, pijnlijke schouders of prikkende beugels te krijgen.

 

Bh-maat berekenen

Om te voorkomen dat je de verkeerde maat bh draagt, is het belangrijk om te weten hoe je je bh-maat kunt berekenen. Je bh-maat bestaat uit twee onderdelen. Het nummer staat voor de onder borstomvang. Het is eigenlijk de onder wijdte van jouw borsten in centimeters.  De letter staat voor de boven wijdte van je borstomvang in centimeters. Om de juiste maat berekenen is het handig om deze volgende stappen door te nemen:


1. Meet je onder borstomvang

De allereerste stap is het meten onder je borstomvang. Dit doe je door de omvang van je lichaam net onder je lichaam te meten. Het kan helpen om voor een spiegel te gaan staan, want zo zie je precies wat je aan het doen bent. Zorg ervoor dat je het meetlint niet te straks vasthoudt, maar ook niet te los. Hij moet vooral recht over je rug lopen. De borstomvang geeft de grootte van de borstband van je bh weer. Dit loopt in centimeters.

 

2. Meet je cup maat

Om je cup maat te berekenen, meet je je borstomvang op. Dit doe je bij het volste gedeelte van je borsten. Dit is meestal bij de hoogte van je tepels. Ook hierbij moet je erop letten dat je meetlint niet te straks of loszit. Check in de spiegel of het lint recht loopt en lees het aantal centimeters af.

 

3. Check de maattabel

Nu je het aantal centimeters weet, is het tijd om erachter te komen welke bh jij moet hebben. Dit kan aan de hand van een maattabel. Hierin staat een overzichtje met alle afmetingen. Zo weet jij welke maat bij jou het beste past. Een maattabel kun je online opzoeken.

 

Waarom is de juiste bh-maat zo belangrijk?

Veel vrouwen dragen de verkeerde maat bh, zonder dat ze het weten. Het dragen van de juiste maat heeft niet alleen invloed op je decolleté, maar ook op je gezondheid. Een bh zorgt niet alleen voor de vorm van je borsten, maar ook voor ondersteuning. Met de juiste ondersteuning voorkom je dat je nek-, rug- en hoofdpijn krijgt. Zie je bh vooral als een buddy voor je borsten. Bij het jarenlang dragen van de onjuiste maat, kun je zelfs houdingsproblemen krijgen. Met name vrouwen met een grote boezem hebben de juist ondersteuning nodig. Het gewicht moet je verdelen.  Het is dus niet de bedoeling dat je borsten worden afgekneld of platgedrukt. Hou er wel rekening mee dat je bh-maat door de jaren heen kan veranderen. Blijf dus tussendoor checken of je maat nog steeds klopt.

 

Waar moet nog meer op letten?


Bh-band

Misschien denk je niet meteen aan de bh-band, maar toch is deze heel belangrijk. Deze zorgt namelijk voor een ondersteunend effect en moet daarom goed zitten. Maar wanneer zit een bh-band nog goed? Een nieuwe bh zit goed als je deze aan de buitenste haakjes kunt sluiten en hierbij nog twee vingers tussen de band en je rug passen. Bij een te strakke bh heb je last van snijding. Als je bh te groot is dan heb je minder ondersteuning. Bij een goed zittende bh heb je geen last van snijdende bandjes en krijg je de juiste ondersteuning.

 

Cup

Je borsten moeten volledig in de cup van je bh passen. Ze moeten de cup eigenlijk goed opvullen. Je borsten mogen niet aan de zijkanten of bovenkant uitsteken. Als dit wel het geval is, dan is je cup maat te klein. Verder mogen de beugels en het tussenstuk tussen de cups vlak tegen het lichaam liggen, maar niet drukken. Als het tussenstuk niet vlak ligt of te hoog, dan zijn je cups te klein. Je zou dan toch voor een grotere cup moeten gaan.

 

 

 

Bron: Hunkemöller
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top