Health

UV-bescherming voor je ogen is net zo belangrijk als voor je huid

UV-bescherming voor je ogen is net zo belangrijk als voor je huid

Het is zomer, de zon laat zich regelmatig zien en de UV-factor is hoog deze tijd van het jaar. Het is daarom belangrijk om UV-bescherming te kopen en aan te brengen op de huid om te voorkomen dat we verbranden of gezondheidsrisico’s oplopen. Maar naast de huid zijn ook onze ogen zeer belangrijk om te beschermen. Een goede zonnebril is daarom een essential. Dit geldt overigens niet alleen voor op zomerdagen. We vertellen je alle ins-'n-outs van oogbescherming.

Een goede zonnebril

De zon schijnt steeds vaker en daarom is bescherming tegen UV-straling steeds belangrijker.  Voor onze huid is het welbekend dat we ons regelmatig moeten insmeren met zonnebrandcrème, maar dat de zon op lange termijn ook schadelijk kan zijn voor de ogen is iets minder bekend. Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gebleken dat 1 op de 5 van de diagnoses van staar veroorzaakt worden door overmatige blootstellingen aan de zon. Het is daarom noodzakelijk om een goede beschermende zonnebril te kopen tegen schadelijke UV-straling en verblinding.

Hoe jonger hoe kwetsbaarder

Bescherming van de ogen door middel van een goede zonnebril is niet alleen voor volwassen mensen enorm belangrijk. Ook voor kinderen is dit noodzakelijk. Voor hun 18e verjaardag zijn kinderen al blootgesteld aan 80% van de UV-straling die zij gedurende hun leven aan blootgesteld zullen worden. De ogen van kids bevatten namelijk minder pigment en de pupillen zijn een stukje groter. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Kinderen hebben zonnebrandcrème nodig en tegelijk ook een zonnebril en een hoedje! Hoe eerder je begint met het dragen van een zonnebril, hoe langer de ogen goed blijven in de toekomst.

Bewolkte dagen

Wanneer de ogen blootgesteld worden aan de zon, vernauwen de pupillen om het licht te filteren voordat het netvlies bereikt. Bij sterke straling is de natuurlijke filter niet voldoende en dit kan zorgen tot gezondheidsproblemen aan de ogen. Het gevaar van de straling heeft niks te maken met de temperatuur, zelfs op een bewolkte dag kan er een hoge UV-straling zijn. 80% van de zonnestralen gaat door de wolken of zelfs mist heen! Om die reden is het ook mogelijk om te verbranden tijdens bewolkte dagen.  Een parasol of zonnescherm kan 40-50% van de straling tegenhouden. Draag dus te allen tijde een goede zonnebril!

Een goede zonnebril heeft:

  • Een 100% UV-bescherming aanduiding als UV 400 of 100% UV filter
  • Een perfecte afstelling waardoor zonlicht niet langs het montuur de ogen alsnog bereikt
  • Een goed en breed zichtveld dankzij de juiste maat glazen (dit kan met of zonder sterkte zijn)

Pas op! Oude zonnebrillen met krassen op de coating bieden veel minder bescherming dan nieuwere zonnebrillen met UV-bescherming. Ook kleine zonnebrillen zijn niet direct succesvol.

Zomercheck ogen

Oogexperts zoals bijvoorbeeld Pearle organiseren een oogcheck waarbij je een gratis oogmeting en advies over de juiste UV-bescherming krijgt. Er wordt dan een passende oplossing gezocht in de vorm van een goede beschermende zonnebril die past bij jouw gezichtsvorm.

We hebben geluk dat de zonnebril een fashionitem is en er momenteel heel veel hippe modellen te krijgen zijn, win-win situatie dus!

via GIPHY

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top