Lifestyle

Duurzaam cadeaus geven deze kerst? Dit zijn 7 tips waar je écht wat aan hebt

Duurzaam cadeaus geven deze kerst? Dit zijn 7 tips waar je écht wat aan hebt

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit en allang niet stoffig meer. Het is maar net hoe je bij dingen stilstaat en welke beslissingen je neemt. December is een maand waar we veel geld uitgeven aan cadeaus en iets geven waar iemand écht wat aan heeft en waarmee je niet te veel negatieve impact maakt op de wereld, is eigenlijk heel makkelijk.

Hierbij 7 tips! Deze kun je trouwens ook toepassen op andere cadeaumomenten zoals verjaardagen en Moederdag. 

1. Weet wat op iemand zijn of haar verlanglijstje staat

Je kunt natuurlijk naar eigen inzicht iets aan iemand geven, maar zolang je er iemand niet écht blij mee maakt dan is dat natuurlijk zonde. Een product ligt ongebruikt in de kast én je hebt voor niets je geld uitgegeven. Het is dus helemaal niet erg om naar iemand zij verlanglijstje te vragen! Ik heb persoonlijk altijd een verlanglijstje paraat staan - just in case - en vind het alleen maar prettig als iemand daar iets van koopt dan dat ik me opgelaten voel omdat iemand zijn of haar geld aan uit heeft gegeven en ik het niks vind. 

2. Vintage

Dé plek om pareltjes te scoren om cadeau te geven, is de kringloop of een mooie vintagewinkel. Helaas is dat nu een beetje lastig vanwege de lockdown maar een plek waar je wel nog iets kan scoren - zo last minute als vandaag - is Marktplaats. Wat een Marktplaats cadeautje extra mooi maakt, is dat iemand er écht moeite in heeft gestoken. Je vindt immers niet zo maar het perfecte item en moet het misschien ook nog ergens ophalen. Dat maakt een cadeau van Marktplaats, eBay of een soortgelijke website alleen maar waardevoller! Wat er op mijn Markplaats verlanglijstje staat? Een vintage theekastje.

3. Een dobbelspel of ruilspel

Heb je het afgelopen jaar een aantal items gehad waar je eigenlijk niks aan vindt en wat maar op de plank ligt in de kast? Neem het mee en vraag jouw dierbaren tijdens kerst dit ook te doen. Middels een dobbelspel of ruilspel wissel je de items onderling uit en heb je iets waar je misschien wél echt blij mee bent. 

4. Geef een ervaring

Eén van de leukste dingen om te krijgen, vind ik een 'ervaring'. Denk hierbij aan een afternoon tea, een gezellig spadagje, een kookworkshop of gewoon een wandeling in het bos waarna je lekker samen gaat lunchen. Wij hebben genoeg spullen in huis en een 'ervaring' is misschien wel waardevoller dan weer een item in jouw stulpje die al vol ligt met spullen. 

5. Doneren

Is een cadeau bedenken voor een ander of jezelf een moeilijke opgave? Grote kans dat jullie eigenlijk al alles hebben wat jullie hartje begeert. Zeker in dat geval - maar eigenlijk is het altijd wel iets goed om te doen - is het een mooie optie om geld te schenken aan een goed doel. Laat aan jouw dierbaren weten wat jij belangrijk vindt zodat het geld ook terecht komt op een plek waar je achter staat. 

6. Duurzame Cadeaugids van ASN

Is tweedehands niet echt jouw ding en wil je iets aan iemand geven waar diegene echt wat aan heeft? Sta dan even stil bij hoe 'duurzaam' dit nieuwe cadeau is. ASN heeft een handige Duurzame Cadeaugids gemaakt met wel veertig originele producten van bevlogen ondernemers, onderverdeeld in vier categorieën: beauty, food, interieur én fashion. Eén van mijn favorieten uit die gids, is Yumeko. Ik heb zelf al een hoeslaken van dit mooie merk en zou dolgraag een dekbedovertrek willen hebben. De producten van Yumeko zijn Fairtrade en hebben Global Organic Textile Standard (GOTS) keurmerk. Je koopt dus niet alleen een mooi product maar ook iets wat een positieve impact heeft op de mensen die betrokken zijn bij het productieproces en zo een min mogelijk schadelijk effect heeft op de aarde.

7. Anders inpakken

Ik heb een zwak voor mooi cadeaupapier maar eigenlijk is het super zonde. Het papier wordt van een product afgescheurd en belandt binnen no time in de prullenbak. Dat kan én moet eigenlijk anders! Kies voor alternatief inpakpapier, bijvoorbeeld in de vorm van een mooie linnen tas, gerecycled of herbruikbaar cadeaupapier, een mooi stuk stof dat je over hebt, een sjaaltje die je kunt hergebruiken of een cadeautasje die weer voor een volgend cadeau gebruikt kan worden. Inspiratie nodig? Op platforms zoals Pinterest is een hoop inspiratie te vinden!

Beeld: Photo by freestocks on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top