Lifestyle

Zelf een kerstkrans maken? Dat doe je zo!

Zelf een kerstkrans maken? Dat doe je zo!

De tijd van het jaar dat we weer lekker mogen uitpakken met versiering rondom ons huis is daar: kerst! Naast de kerstboom, mag een mooie kerstkrans natuurlijk niet ontbreken. Heb je zin om even lekker creatief bezig te zijn? Wij leggen je uit hoe je zelf een kerstkrans kunt maken! 

Wat heb je nodig?

Een kerstkrans komt natuurlijk niet vanzelf in elkaar en je hebt hier dan ook een aantal dingen voor nodig: 

  • Een metalen ring of een wilgenkrans
  • Verschillende groene takken
  • (Gedroogde) bloemen
  • Stevige schaar
  • Metaaldraad
  • Eventueel wat extra kerstversiering
 


Metalen frame voor kerstkrans bij Hm.com


Rattan krans bij Bol.com

Volg deze stappen voor met de metalen ring en wilgenkrans

Zodra je bovenstaande spullen hebt aangeschaft, kan het echte werk beginnen Zo ga je te werk met een metalen frame en een wilgenkrans:

Stap 1. Voor een kerstkrans heb je natuurlijk verschillende soorten takken nodig. Leg deze takken naast elkaar en sorteer op lengte en type.

Stap 2 Metalen frame. Vervolgens maak je voor het metalen frame sets van de takken die allemaal (ongeveer) even dik zijn. Maak er een stevig pakket van met het metaaldraad. Heb je verschillende sets gemaakt? Dan kun je het eerste bosje aan het frame vastmaken. Zorg ervoor dat je dit stevig doet. Op deze manier ben je er zeker van dat de krans tegen een stootje kan en zie je direct hoeveel ruimte je tussen de sets kunt laten. Tip: leg eerst alle bosjes los op het frame voordat je ze vastmaakt.

Stap 2 Wilgenkrans. Bij de wilgenkrans steek je het kerstgroen met de klok mee of tegen in de klok in - kies een optie en blijf daarbij - stuk voor stuk tussen de takjes. Duw het stevig erin zodat het goed blijft zitten.

Stap 3. Nu is het de bedoeling dat alle takken of bosjes elkaar overlappen zodat er geen lege stukken komen. Herhaal dit totdat de krans helemaal vol is.

Stap 5. Vind je de kerstkrans nog te leeg? Vul deze dan aan met bijvoorbeeld leuke kerstversiering of (droog) bloemen.

Kerstkrans ophangen

Een kerstkrans kan op verschillende manieren aan de deur worden gehangen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een schroef in de deur te vestigen. De kerstkrans kan daar dan - met bijpassend lint - aan gehangen worden. Vaak is dit de veiligste optie omdat jouw zelfgemaakte creatie dan gegarandeerd op zijn plek blijft zitten. Heb je liever geen schroef in de deur? Dan kun je ook een vacuüm haak - op de kop - aan de andere kant van de deur plaatsen.

Extra tips

Wat extra tips kunnen nooit kwaad, toch? We beginnen met wat praktische zaken. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van de kerstkrans genieten. Wist je dat - wanneer je de kerstkrans niet in de zon hangt - hij langer mooi blijft? Ook een koele omgeving doet het natuurstuk goed. Daarnaast kun je de krans een paar keer per week besproeien met wat water zodat hij zijn kwaliteit behoudt.  

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top