Interior

De kelder als ideale ontspanningsruimte: 3 tips

De kelder als ideale ontspanningsruimte: 3 tips

De kelder wordt vaak gebruikt als opslagruimte of rommelhok, wat eigenlijk zonde is van de ruimte. Je kunt er namelijk een fijne ontspanningsruimte van maken, zoals een home cinema, een speelruimte voor kinderen, een mancave of een wijnkelder.

Ga aan de slag met goede isolatie, een frisse lik verf en koop nieuwe raamdecoratie en meubels. Lees onze 3 tips om van jouw kelder een ideale ontspanningsruimte te maken.

Grote schoonmaak

Voordat je aan de slag gaat met de inrichting van de kelder, controleer je de ruimte goed. Begin met het leegruimen van de kelder. Zoek alles uit en bewaar alleen de spullen die je écht wil houden. Zo ruim je gelijk goed op! Check hierna het vochtgehalte, de isolatie, leidingen, ventilatie en het licht. Een kelder heeft vaak vochtproblemen, dus het waterdicht maken van de ruimte is de eerste stap. Schakel eventueel een specialist in die de kelder goed kan isoleren. Vervolgens kun je een nieuwe vloer plaatsen. Denk hierbij aan vloerbedekking of laminaat met een stevige ondervloer. Heb je een raam in je kelder? Dan heb je geluk, want hierdoor haal je natuurlijk daglicht binnen. Is dit niet het geval, dan kun je eventueel een raam of koekoek raam plaatsen.

Home cinema, speelkamer of wijnkelder?

Wat voor ontspanningsruimte heb jij in gedachte voor jouw kelder? Ga jij voor een fijne speelruimte voor de kinderen, een home cinema waar je, je in je vrije tijd lekker kunt terug trekken, een mancave voor de mannen of heb je altijd al een wijnkelder willen hebben. Eigenlijk is alles mogelijk! Heb je naast deze ontspanningsruimte toch ook behoefte aan opbergruimte. Plaats een hoge kast tegen de wand waar je alle voorraad netjes in op kan slaan.

Inrichting

Nu de kelder helemaal klaar is om er een nieuwe bestemming van te maken kun je aan de slag gaan met het uitzoeken van meubels, accessoires en raamdecoratie. Wil je een speelkamer maken? Verf de muur in een leuke vrolijke kleur en koop een kindertafel met stoeltjes of maak een eigen ballenbak. Houd de ruimte zo licht mogelijk door rolgordijnen te plaatsen voor het raam. Ga jij voor een luxe home cinema? Zorg dan dat je de kelder goed donker kunt maken. Verduisterende rolgordijnen voor de ramen zijn dan een echte must! Ook kun je voor mooie klassieke rode velours gordijnen gaan, die de theater beleving helemaal af maken. Kies ook een donkere kleur verf voor de muren en ga voor een comfy bank of fauteuils. Laat de popcorn maar komen! Of was je van plan om eindelijk die wijnkelder te realiseren waar je altijd al van droomde. Kies een paar mooie stellingkasten waar je de flessen goed in kunt bewaren en je bent er al.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top