Lifestyle

5 tips om van elke slechte gewoonte af te komen

5 tips om van elke slechte gewoonte af te komen

Gewoontes, ze zijn er in vele soorten en maten. Sommige zijn slecht, en sommige zijn goed. Maar geloof ons, gewoontes kunnen doorbroken worden, en ja ook de slechte. Of eigenlijk beter gezegd: juist de slechte gewoontes 'moeten' worden doorbroken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het online bestellen van iets terwijl je hier eigenlijk geen geld voor hebt en er dan voor kiest om met Klarna of je creditcard te betalen. Oops, guilty. Maar denk bijvoorbeeld ook aan nagelbijten. 

Dit zijn twee voorbeelden van slechte gewoontes, maar er zjn er natuurlijk nog heel veel meer. Hoe onmogelijk het ook lijkt, bad habits kunnen doorbroken worden. Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel verder! 

1. De wortel en de stok

Misschien zijn jullie al bekend met deze methode en mischien ook niet. De wortel en de stok methode, is eigenlijk niets minder dan 'belonen' en 'straffen'. Hierbij geldt dat de wortel de beloning is, en de stok is de straf. Je kunt jezelf dus voorhouden dat je een 'beloning' krijgt wanneer jij erin slaagt om een dag geen nagel te bijten. Als jij hier niet in slaagt, dan wordt je 'gestraft' met een stok. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met kleine 'beloning' voor jezelf, zoals een stukje chocolade. Als 'straf' voor jezelf, mag je dan een keer geen chocolade. Deze methode traint je hersenen om de voordelen van het doorbreken van gewoontes te herkennen. We zullen namelijk altijd de wortel boven een stok verkiezen. 

2. Verantwoording 

Verantwoording aan jezelf afleggen, is essentieel als het gaat om het doorbreken van gewoontes. Door middel van jouw gedrag vast te leggen, kun je precies zien wanneer en hoe vaak jouw slechte gewoontes optreden. Hierdoor zie je bepaalde patronen, waar blink je uit in je bad habits, en waar schieten ze juist tekort? Door middel van dit op te schrijven, word je hiermee geconfronteerd, en voel je de verantwoording aan jezelf om hier iets aan te veranderen. 

3. Vervangen 

De beste methode om een slechte gewoonte te overwinnen, is om deze te vervangen door een betere. Een gewoonte die jou (in tegenstelling tot de slechte) wel ten goede doet. Bijvoorbeeld het vervangen van een ongezonde snack voor een gezonde snack. Je zult merken dat jouw lichaam hier op den duur aan begint te wennen, en geen behoefte meer heeft aan deze ongezonde suikers en vetten. Neem bijvoorbeeld een keer wat groenten, zoals wortels en paprika, in plaats van chips en chocolade. 

4. Hypnotherapie 

Wisten jullie dat 80% van ons 'doen' wordt geleid door het onderbewustzijn? Dus wanneer je een gewoonte vormt, doe je dit 8 van de 10 keer onbewust. Je denkt er namelijk niet vijf keer over na of je nou wel of niet gaat nagelbijten, je doet het gewoon. Je kunt deze onbewuste manier van denken benutten door middel van hypnose. Dit klinkt heftiger dan het is, je kunt bijvoorbeeld ook voordat je gaat slapen naar een podcast luisteren op Spotify of YouTube, die jou kunnen trainen je onbewuste denkkracht te benutten. 

5. Kijk naar de wortel van het probleem 

Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan waar jouw slechte gewoonte is ontstaan en dan vooral waardoor. Slechte eet-, drink- en slaapgewoonten kunnen bijvoorbeeld gevolgen zijn van stress op je werk of in je persoonlijke leven. Door de wortel van het probleem - in dit geval dus stress - aan te pakken, zul je veel makkelijker in staat zijn om van jouw bad habit af te komen.

 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top