Interior

Zo richt je jouw huis sfeervol in met behulp van de juiste lampen

Zo richt je jouw huis sfeervol in met behulp van de juiste lampen

Mensen onderschatten wel eens hoe belangrijk goede verlichting is bij het inrichten van een woning. Natuurlijk gaat het om hoe praktisch een lamp is, bijvoorbeeld bij badkamerverlichting of buitenverlichting, maar als het gaat om woonkamer verlichting dan speelt sfeer ook een grote rol.

Lampen bestellen doen wij graag bij Lampen24. Wil je bijvoorbeeld een mooie hanglamp kopen? Dan ben je daar absoluut aan het goede adres. Van een industriele lamp en plafonniere tot een kroonluchter en eettafellamp: het assortiment is super uitgebreid (lees: 30.000 verschillende soorten lampen) en bovendien zijn er ook een aantal van onze favoriete merken zoals Flos, Louis Poulsen en Northern te shoppen.

Maar hoe richt je nou een ruimte sfeervol in met behulp van de juiste verlichting? Wij zochten een aantal tips voor je op én delen meteen onze favoriete lampen met je.

1. Zorg voor verschillende lichtpunten

Enkel een plafonnière plaatsen in bijvoorbeeld de woon- of slaapkamer is wat ons betreft écht een no go. Dit zijn namelijk plekken waarbij sfeer, naast of dat de lamp praktisch is, ook een hele grote rol speelt. Een lamp aan het plafond is natuurlijk een must maar zorg daarnaast ook voor vloerlampen, wandlampen en kleine staande lampen voor op bijvoorbeeld een kast of een bijzettafel. Daarnaast is er nog een klein detail wat vaak over het hoofd wordt gezien: ga voor exemplaren die dimbaar zijn zodat je de sfeer nog beter kunt reguleren. 

2. Kies voor verrassende vormen

We kennen allemaal wel de geijkte lampenkappen en ronde lampen. Ga eens voor een andere vorm! Er zijn tegenwoordig zoveel verrassende ontwerpen verkrijgbaar waarmee je zorgt dat een lamp zoveel meer is dan een lamp alleen. Niet elke lamp hoeft een interessant object te zijn waar je graag naar kijkt, maar zorg er voor dat een groot deel dit tenminste wel is.

3. Maak een statement

Een statement lamp kan een waar kunstobject zijn in jouw woning. Kies voor een verrassende vorm, een bijzonder materiaal, een coole kleur of een combinatie van eerdergenoemde aspecten. Wees wel voorzichtig want het is natuurlijk niet de bedoeling dat al jouw lampen een grote indruk maken. Er zijn vast nog meer items in de ruimte die de show mogen stelen. Een te druk geheel, is voor niemand prettig.

4. Speel met proportie

Dit kun je doen door te kijken naar de ruimte en hoe de lamp erin past maar ook door te kijken naar het proportiegebruik in de lamp zelf. 

5. Kies voor verrassende materialen

Een lamp is een stuk interessanter als deze is gemaakt van iets anders dan standaard materialen. Ga bijvoorbeeld eens voor een houten lamp of een exemplaar van linnen. De combinatie van twee verschillende materialen kan ook voor een interessant ontwerp zorgen waar je graag naar kijkt.

6. Wees niet bang om iets nieuws te proberen

Een hanglamp is bijvoorbeeld iets wat we niet vaak gebruiken in Nederland voor badkamers. Vaak gaan we voor een simpele plafonnière waar op zich niks mis mee is, maar het is wel wat saai. Kies eens voor een spannender exemplaar om de ruimte naar een nieuw niveau te tillen.

Louis Poulsen PH 5 Mini Copper hanglamp Ø 30 cm bij Lampen24.nl

Z5 Black Sisal Net Tea Dye bij AyIlluminate.com

IC T1 - tafellamp van FLOS, geborsteld messing bij Lampen24.nl

Brass palm lamp bij HKliving.nl

Northern Retro vloerlamp Birdy in zwart/messing bij Lampen24.nl

Beeld: Flos via Lampen24.nl
Deel dit artikel
Back to top