Interior

Dit is wat een mooie tafellamp voor jouw interieur kan doen + tips om de juiste te kiezen

Dit is wat een mooie tafellamp voor jouw interieur kan doen + tips om de juiste te kiezen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: verlichting heeft zo een grote invloed op de sfeer in jouw huis en is iets waar veel mensen niet bij stilstaan. Natuurlijk moet een lamp functioneel zijn maar wat minstens zo belangrijk is, is wat voor licht je krijgt.

Een plafondlamp heeft bijna iedereen wel maar om echt sfeer te creëren, is het goed om ook gebruik te maken van andere soorten lampen. Denk bijvoorbeeld aan een vloerlamp, een wandlamp of een tafel lamp. Vooral die laatste is superhandig om een lichtpunt toe te voegen op verschillende plekken.

Wat is een tafellamp?

Een tafellamp is een lamp die, zoals de naam al zegt, gemaakt is om op een tafel te kunnen staan. Het is vaak een compact model - kleiner dan bijvoorbeeld de vloerlamp of de staande lamp - en makkelijk te verplaatsen omdat het niet vast zit aan iets zoals een plafondlamp of een wandlamp. De tafellamp leent zich, dankzij het handige formaat, perfect om op een schouw te plaatsen, de vensterbank of op een dressoir of tv-meubel. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een tafellamp?

Er zijn zo veel mooie lampen verkrijgbaar tegenwoordig bij uiteenlopende shops, denk bijvoorbeeld aan Directlampen, dus er is een hoop waar je uit kunt kiezen en dat maakt het natuurlijk ook wat lastiger. Net als hij de aanschaf van andere lampen, is het belangrijk om bij het shoppen van een tafellamp te letten op de volgende aspecten.

Hoe schijnt het licht?

Afhankelelijk van het type lamp, kan het licht op een bepaalde manier schijnen. Soms is de lamp voorzien van een kap waardoor het licht naar beneden, boven of misschien zelfs twee kanten op schijnt. Een andere mogelijkheid is dat de het licht juist alle kanten op gaat omdat de lamp bijvoorbeeld voorzien is van een matte glazen bol. 

Is de lamp dimbaar?

Met het soort lampenbolletje wat je in de armatuur plaatst, kun je deels bepalen wat voor licht je krijgt maar als een lamp dimbaar is dan is dat helemaal fijn. Op die manier kun je zelf per moment bepalen hoeveel licht er uit een lamp komt en dat is bijvoorbeeld perfect tijdens een romantisch avondje samen met je lover of tijdens het kijken van een film.

Wat vind je van het ontwerp van de lamp en matcht het bij de rest?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je het een mooi ontwerp vindt maar kijk ook naar wat voor materialen er gebruikt zijn en wat je wilt dat de lamp uitstraalt. Harde materialen doen een lamp zakelijker lijken - iets wat natuurlijk ook afhankelijk is van het design - en een stoffen of rieten lamp zorgt al voor een natuurlijkere of zachtere look. Kijk of het ontwerp past bij de rest van de kamer. Als je veel riet in huis hebt, hoef je natuurlijk niet ook niet nog een rieten lamp te nemen. Wél zou ik dan voor een materiaal gaan die natuurlijk aandoet en niet een metalen variant. Wil je dat de lamp opgaat in de rest? Kies dan een variant in een rustigere kleur of een tint matchend met wat je al in huis hebt. Als je juist een blikvanger wilt, kies dan voor een opvallendere kleur of een compleet opvallend model. 

Beeld: Nordlux
Deel dit artikel
Back to top