Lifestyle

Bij dit heerlijke vega recept mis je vlees absoluut niet

Bij dit heerlijke vega recept mis je vlees absoluut niet

Ik weet niet of ik ooit vegetarisch zal worden maar iets wat ik wél graag doe, is een aantal keer per week vlees skippen. Mijn gedachte hierachter om er bewust mee om te gaan, is dat het beter is voor het milieu én natuurlijk voor het welzijn van dieren. Ik eet thuis regelmatig Indiase groentegerechten maar ben daarnaast altijd op zoek naar andere receptjes waarbij ik vlees écht niet mis.

Tijdens mijn speurtocht kwam ik een recept met parelcouscous tegen op HelloFresh – een website waar ik regelmatig neus voor kookinspiratie, ook al ontvang ik geen wekelijkse maaltijdbox. Dit is ook mijn tip voor nieuwe foodinspiratie. Met een lijstje in de hand ging ik naar de supermarkt om de ingredienten aan te schaffen. Een aantal had ik natuurlijk al in huis en de rest scoorde ik bij de winkel.

In het recept staat dat je een mix van doperwten, linzen en  mais moet aanschaffen maar ik ben gewoon gegaan voor een blik met kikkererwten omdat dit is wat je daadwerkelijk nodig hebt. Ook ben ik voor een andere tomaatsoort gegaan: simpelweg omdat er geen pruimtomaten beschikbaar waren bij de supermarkt. Wél koos ik voor een mooie tomaat die me smaakvol leek en niet de goedkoopste soort. 

Hieronder het originele recept mét een paar aantekeningen van mij. 

1. Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Dep de kikkererwten droog met een keukenrol of een schone theedoek. Snijd de courgette in de lengte doormidden en snijd vervolgens in plakken. Snijd de pruimtomaten in partjes. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Snijd of pers de knoflook fijn. Pers de citroen uit.

Mijn tip? De tomaat, het witte gedeelte van de lenteui, de courgette en de kikkererwten moeten allemaal op de bakplaat komen te liggen met daarover de kruiden. Ik ging qua hoeveelheden uit van drie personen maar mijn ervaring is dat je dan best veel groente hebt om de plaat mee te vullen. Snij dus eerder wat te weinig dan te veel: dat is zonde. Je kan naderhand altijd nog extra snijden als je ruimte over houdt. 



2. Verdeel de courgette, pruimtomaten en de helft van de takjes tijm over een kant van een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met de helft van de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de kikkererwten over de andere helft van de bakplaat met bakpapier. Bestrooi de kikkererwten met het paprikapoeder, besprenkel met de overige olijfolie, breng op smaak met zout en peper en schep om. Bak de groenten en de kikkererwten 20 minuten in de oven, of totdat ze krokant en goudbruin kleuren. Schep halverwege om.

3. Smelt ondertussen de roomboter in een wok of hapjespan met deksel. Bak de knoflook en het witte gedeelte van de lente-ui 2 - 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de parelcouscous en de overige tijmtakjes toe en rooster 2 - 3 minuten, of totdat de parelcouscous licht geroosterd is. Voeg de bouillon toe en laat de parelcouscous 10 - 12 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. Voeg wat extra water toe wanneer de parelcouscous te snel droog wordt.

Mijn tip? In het recept staat dit laatste als optie maar geloof me, je gaat die extra water nodig hebben! Bewaar dus wat extra warm water in de waterkoker nadat je de boullion gemaakt hebt. 

5. Verkruimel de feta en voeg de helft samen met de geroosterde courgette, tomaat en 2 tl citroensap per persoon toe aan de parelcouscous. Serveer de parelcouscous in een kom of diep bord. Garneer met de kikkererwten, het groene gedeelte van de lente-ui en de overige feta.

Mijn tip? De tomaat die ik gebruikte, viel uiteindelijk wat zuur uit. Test dit dus even voordat je de citroensap toevoegt. 

Beeld: Beelden gemaakt met iPhone Xr
Deel dit artikel
Back to top