Fashion

De capsule wardrobe: wat is het en waarom én hoe doe je het?

De capsule wardrobe: wat is het en waarom én hoe doe je het?

Vaak gaan we mee met de trends van het seizoen, waardoor we ieder modeseizoen opnieuw veel nieuwe items toevoegen aan onze garderobe. Soms raken we het overzicht kwijt en belanden dingen achter in onze kledingkast. We weten niet hoe we het moeten combineren of hebben nu geen speciale gelegenheid om het te dragen. Zonde! Gelukkig is er een eenvoudige truc die jij kunt inzetten om de perfecte garderobe samen te stellen.

Duurzame trend

‘Capsule Wardrobe’, misschien heb je er al eens van gehoord, misschien zegt het je niets. Deze duurzame trend draait om een minimalistische en efficiënte garderobe, die gedurende een seizoen meegaat. Met een capsule wardrobe stel je je perfecte garderobe samen op basis van jouw go-to outfits en favoriete combinaties.

Hoe werkt het?

Het idee is om voor één seizoen één capsule wardrobe bestaande uit 37 items samen te stellen, waarvoor vooraf geshopt mag worden. Waar de uitdaging 'm dan in zit? De regel is om na het opstellen van je capsule wardrobe gedurende het seizoen géén nieuwe items aan te schaffen, maar alle items maximaal te dragen. Je kunt de 'regels' voor je duurzame garderobe natuurlijk wel zelf bepalen. Wil je meer items toevoegen aan je capsule wardrobe, maak je er één voor werk en één voor vrije tijd of ga je voor twee seizoenen tegelijk? Het is helemaal aan jou!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Aimee Song (@songofstyle) op

De inhoud

Wat er onder die 37 items valt? Broeken, truien, t-shirts, vesten, rokjes, jassen en schoenen. En wat telt er niet mee? Overige kleding zoals sportkleding, pyjama's, ondergoed en accessoires. Anders zou je wel héél snel op die 37 items zitten.

De capsule wardrobe werd in de jaren '70 al bedacht door een slimme dame genaamd Susie Faux. Zij runde een boetiek genaamd 'Wardrobe' in Londen en gaf de naam aan een collectie van tijdloze kledingstukken, zoals jassen, broeken, rokjes en tops, die vervolgens aangevuld konden worden met seizoenskleding. Aha!

De voordelen van een capsule wardrobe

Het grote voordeel van een 'capsule wardrobe' is het hebben van overzicht, zónder dat je de mogelijkheid tot combineren verliest. Juist doordat jij je aan een maximaal aantal items houdt, weet je precies wat er in jouw kledingkast hangt! Door voorafgaand talloze combinaties te maken met de 37 items in jouw kast, draag je alles tijdens het seizoen maximaal. 

Altijd al een duurzamere garderobe willen hebben? Dan doe je er goed aan eens een capsule wardrobe samen te stellen. Nee, je hoeft niet gelijk uitsluitend te kopen bij duurzaam gemaakte of mega dure merken. Door te kiezen voor items van goede kwaliteit en deze stukken optimaal te dragen, ben je al heel duurzaam bezig!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FUNDA CHRISTOPHERSEN (@fundachristophersen) op

Een blijvende collectie

Het idee van een capsule wardrobe kreeg nieuw leven na een kritische blik op het huidige modebeeld. Door weerstand te bieden tegen fast-fashionketens en te kiezen voor tijdloze items van mooie kwaliteit, is de kans groot dat de kledingstukken langer in je kast blijven hangen.

Ook ga je op deze manier minder snel mee met trends die eigenlijk niet bij je passen. Door je kleding bewust te kiezen, zul je sneller over een collectie beschikken die écht voldoet aan jouw stijl. Het resultaat? Een duurzame garderobe waar je helemaal blij van wordt, een eigen stijl, een gevulde portemonnee én geen keuzestress meer 's ochtends. Lijkt ons het proberen helemaal waard!

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top