Haarverzorging

Van deze vitaminen krijg je superlang haar

Van deze vitaminen krijg je superlang haar

Je droomt van superlange lokken en vraagt je af waarom je in hemelsnaam een bobje hebt laten knippen. Ondertussen fantaseer je over een zomervakantie waarbij je over het strand rent met lange haren die wapperen langs je gezicht, maar dat gaat ‘m dus niet worden.

Je hebt je voorgenomen om weer voor een lange coupe te gaan, maar verder dan de lob - een uitgegroeide bob - kom je maar niet. Dit is waar wij to the rescue komen. Zet deze vitaminen op jouw menu en je haar groeit als kool!

Vitamine C

Haargroei bevorderen kun je doen door flink wat vitamine C tot je te nemen. Bovendien kun je de komst van grijze haren hiermee uitstellen en haaruitval tegengaan. Vrije radicalen stimuleren het verouderingsproces; de natuurlijke antioxidanten die ons hiervoor beschermen, nemen af naarmate we ouder worden. Vitamine C biedt dezelfde bescherming. Je vindt het onder andere in sinaasappels, paprika, broccoli, aardbeien, grapefruit en kiwi’s.

Vitamine B complex (B5 & B8)

Eentje die je vast ook niet onbekend is; vitamine B complex. Deze vitaminesoort kent meerdere varianten, maar we zoomen even in op vitamine B5 en B8. B5 ondersteunt de werking van de bijnieren, welke de haargroei stimuleren. B8 helpt het haar beschermen tegen invloeden van buitenaf als zonlicht, föhnen en ‘stijltang sessies’. Eieren, rundvlees, kip, noten en avocado zitten boordevol met deze vitamine B-soorten.

Visolie

Omega 3-vetzuren - waar visolie rijk aan is - voeden het haar en maken de lokken dikker. Door minimaal twee keer in de week vette vis als zalm, makreel of tonijn te eten, krijg je de nodige hoeveel binnen. Niet zo een fish lover? Neem dagelijks een visolie capsule in. Ander alternatief; omega 3 vind je ook in walnoten en hennepzaden.

Zink

Zink wordt al tientallen jaren gebruikt om kale plekken op het hoofd en haaruitval te bestrijden. Deze mineraal is namelijk bevorderlijk voor de gezondheid van je haarzakjes, wat betere haargroei tot gevolg heeft. Amandelen, haring, lijnzaad, oesters, zonnebloempitten; dit is een greep uit voedingsmiddelen die zink bevatten. 

IJzer

Er zijn een aantal studies die beweren dat ijzertekort de oorzaak is van haaruitval (en kaalheid bij mannen). Dit kun je simpelweg voorkomen door ijzerrijk voedsel aan je dieet toe te voegen. Eet zoveel mogelijk ijzerrijke voedingsoorten. Dit zijn bijvoorbeeld spinazie, snijbieten, boerenkool en biefstuk. Maar let op, niet teveel. Een overmaat aan ijzer kan ijzerstapeling veroorzaken, wat een gebrek aan energie, vermoeidheid, buikpijn en gewrichtspijn tot gevolg heeft.

Vitamine D

Het is niet voor niets zo dat onze haren sneller groeien in de zomer, direct zonlicht is dé manier om ons lichaam van vitamine D te voorzien. Deze vitaminesoort stimuleert de de celgroei en dus ook dat van ons haar. Behalve met zonnebaden, kun je door het eten van champignons, paling, heilbot, zalm, witvis en zwaardvis ook vitamine D binnenkrijgen.

Extra zetje

Geef je haargroei naast de nodige vitamines een extra boost met de inversie methode waarmee je haar tot drie tot vijf centimeter per week kan groeien! Niet bekend hiermee? Je leest hier hoe het werkt.

Beeld: Photo by Rana Sawalha on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top