Interior

7 x tips om efficiënt je huis op te ruimen

We kunnen er niet omheen... Af en toe moet er opgeruimd worden. Zelfs als je je best doet om het bij te houden, is het voordat je het weet weer een troep in huis. De slaapkamer en de woonkamer zijn er vaak het ergst aan toe en het kan daarom soms wel even duren voordat je de moed hebt verzamelt om de rommel te tackelen. Maar, met een paar tips ruim je efficiënt op en voelt het niet meer als de zwaarste taak van de wereld. 

Het is niet zo gek dat je niet weet waar je moet beginnen, maar als je jezelf er eenmaal toe zet komt het vanzelf wel goed. Zo is het binnenkort weer helemaal netjes en hoef je er weer even niet naar om te kijken!

1. Weet wat je wil
Voordat je gaat opruimen moet het duidelijk voor jezelf zijn wat je wil gaan tackelen. Als je een doel voor ogen hebt, zal je je niet zo snel laten afleiden door andere klusjes die nog moeten gebeuren. Begin pas aan iets anders zodra de eerste taak is afgerond.

 

Een bericht gedeeld door vtwonen (@vtwonen) op

2. Wees niet bang om weg te gooien
Het probleem is vaak dat we gewoon te veel spullen hebben. Heel veel van deze spullen heb je niet echt nodig en liggen eigenlijk alleen maar in de weg. Als je iets nooit gebruikt, kan je het maar beter wegdoen in plaats van het weer op te bergen.

 

Een bericht gedeeld door vtwonen (@vtwonen) op

3. Categoriseer het
Door categorieën te maken, weet je uiteindelijk gemakkelijk wat je voor je hebt. Maak bijvoorbeeld een doos met spullen die naar boven moeten en een doos met spullen die weg moeten. Zo kan je lekker door blijven gaan met opruimen en zorg je later dat alles op de juiste plek belandt. 

4. Verdeel het voor jezelf
Het werkt niet echt motiverend om de hele dag bezig te zijn met het opruimen van je woonkamer. Daarom kan je het beter verdelen over een paar dagen. Zo blijf je scherp en voelt het niet mega vermoeiend. 

5. Maak labels voor dozen en kisten
Als je precies weet welke spullen waar terecht moeten, zal je huis ook minder snel rommelig worden in de toekomst. Als je iets specifieks zoekt, hoef je niet alles overhoop te halen en dat scheelt weer!

 

Een bericht gedeeld door vtwonen (@vtwonen) op

6. Wacht met het inslaan van organizers
Het kopen van een nieuwe kast, een mooie kist of andere organizers is eigenlijk het leukste van het hele opruimproces, maar je kan hier toch beter mee wachten totdat het helemaal klaar is. Je doet vaak meer weg dan je denkt en het zou zonde zijn als je daarom al die extra ruimte niet meer nodig hebt.

 

Een bericht gedeeld door vtwonen (@vtwonen) op

7. Raak niet te snel afgeleid
Net zoals met het maken van categorieën, is het handig om ook een stapeltje te maken met dingen waar je later nog naar wil kijken. Zo voorkom je dat je opeens een uur kwijt bent met het kijken in bijvoorbeeld een oud dagboek. Dat is zonde van je tijd en zo duurt het allemaal nog vele malen langer.

Beeld thumb: iStock

Deel dit artikel
Back to top