Interior

9 tips om een klein huis toch groots aan te laten voelen

Ligt het aan ons of zijn huizen enorm duur geworden? Als je mazzel hebt, heb je tijdens de crisis je eerste koopwoning gescoord en daarbij geprofiteerd van een scherpe hypotheekrente en aankoopprijs van je stulpje. Heb je pech, en dat zit er dik in, dan betaal je veel geld voor een relatief kleine ruimte. Of je nou huurt, of ooit iets gekocht hebt.

Als je het nou eenmaal met een beperkt aantal vierkante meters moet doen, kun jij er maar beter het beste van maken. Wij hebben 9 tips voor je om het meeste uit een minimale ruimte te krijgen. Lees, leer en pas toe zouden wij zeggen!

1. Creëer en gebruik verborgen bergruimtes
Koop een hocker met bergruimte, plaats keukenspullen bovenop kastjes, plaats bakken onder je bed waarin je een deel van je garderobe kwijt kan. Wees creatief!

2. Deel de ruimte praktisch in
Als je weinig vierkante meters hebt om op te leven, is de kans groot dat je in eenzelfde ruimte moet 'leven', eten en misschien ook wel slapen. Probeer toch verschillende hoekjes met verschillende functies aan te wijzen om een duidelijk verschil te maken.

3. Organiseren is een must
Het klinkt misschien als iets voor een uberperfectionist, maar eigenlijk is het heel handig: maak notities waar je dingen hebt opgeborgen zodat je nooit vergeet waar items zijn. Wel ze handig als je snel iets nodig hebt.

4. Doe regelmatig dingen weg
Wij mensen zijn echte hoarders: weggooien is en blijft moeilijk. Maar wat moet je met tig wijnglazen als je nooit een feestje houdt thuis? En waarom bewaar je kleding die je eigenlijk nooit meer gaat dragen? Bekijk minstens tweemaal per jaar alle spullen kritisch en bedenk of je de items het afgelopen jaar wel gebruikt hebt. Is dit niet het geval: geef het dan weg of gooi het in de prullenbak.

5. Roteer kleding
Het merendeel van je garderobe kun je niet het hele jaar door dragen. Neem dus minstens tweemaal per jaar je kledingkast onder de loep en geef items een prominentere plek die je veel gaat dragen en stop dingen weg achterin je kast die je voorlopig niet nodig hebt.

6. Ga voor meubels met meerdere functies
Zoals eerder genoemd zijn poefjes met opbergruimte ideaal maar ook meubels zoals slaapbanken en krukjes die als bijzettafel of stoeltje kunnen fungeren zijn fijn om te hebben in een kleine woning. 

7. Ga op zoek naar de perfecte items
Als je niet precies kunt vinden waar je echt op zoek naar bent, ga je uiteindelijk vaak voor iets waar je niet echt achter staat. Met als gevolg dat je woning vol staat met dingen die je niet praktisch en niet mooi vindt. Daar heeft natuurlijk niemand wat aan. Geef je speurtocht naar het perfecte meubel of accessoire niet op. Laat het desnoods maken of vraag een vriend(in) met liefde voor inrichten om advies. 

8. Less is more
Als je een kleine ruimte hebt, moet je nou eenmaal keuzes maken. Ga niet voor onnodig grote meubels en probeer het aantal tierelantjes zo min mogelijk te houden.

9. Maak regelmatig schoon!
Rommel opruimen is een must, net als stofzuigen, dweilen en afstoffen. Je voelt je zoveel relaxter in een woning waar alles op orde is. 

Beeld thumb: iStock

Deel dit artikel
Back to top